Skip to content

Onko viestintä myyntiä?


Julkaistu: 02.05.2016
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Aino_vaaka
Aino Ruikka. Kuva: Nina Lith

Jokainen viestinnän ammattilainen on myyjä, tunnusti tai tunnisti sitä itse tai ei. Myymiseen liittyy turha stigma tyrkyttämisestä, vaikka myyntihenkisyydessä tärkeintä on palvelualttius, kuunteleminen ja vuorovaikutus.

Myyntitaidot kannattaa kuitenkin ottaa rohkeasti osaksi omaa ammatti-identiteettiään, koska hyvä viestijä tunnistaa osaamisensa ja on samalla ratkaisukeskeinen myyjä.

Kuuntelin hiljattain naisverkosto Tiistai-klubin tapahtumassa Kaisa Hernbergin puheenvuoroa aiheesta asiantuntija epämukavuusalueella. Minä, kuten valtaosa muistakin tilaisuuden osallistujista, koen usein myyntitilanteet jotenkin vieraiksi.

Myynti nimittäin on vuorovaikutusta. Se on vastapuolen vakuuttamista omalla ammattitaidolla. Se on yhteisen edun etsimistä ja ratkaisujen tarjoamista. Myynti on viestintää.

Henrberg argumentoi kuitenkin erinomaisesti sen puolesta, että tämä johtuu siitä, miten negatiiviset kokemuksemme huonoista myyjistä jättävät meihin vahvemman muistijäljen kuin positiivinen myyntitilanne.

Myynti on kuitenkin aivan muuta kuin tyrkyttämistä tai kuin pahin päällepuhuva puhelinmyyjä konsanaan. Myynti nimittäin on vuorovaikutusta. Se on vastapuolen vakuuttamista omalla ammattitaidolla. Se on yhteisen edun etsimistä ja ratkaisujen tarjoamista. Myynti on viestintää.

Viestintäkonsulttina myynti on osa jokapäiväistä työtäni. Niin se on myös sinulla. Miten niin, saatat kysyä. Ethän myy palveluitasi organisaatiosi ulkopuolisille. Myyt niitä kuitenkin sisäisesti.

Jokainen viestijä myy jatkuvasti: omaa osaamistaan organisaatiossaan, viestinnän tärkeyttä johdolle, muutosta tai työntekijälähettilyyttä henkilöstölle.

Asiantuntijabrändäys kannattaa myös organisaation sisällä

Olen itsekin viime vuosina pohtinut paljon asiantuntijabrändäystä. Nykypäivänä viestijän kannattaa tuoda omaa osaamistaan vahvasti esiin verkossa. Koin kuitenkin Hernbergin puhuessa varsinaisen valaistumisen tajutessani, ettei asiantuntijabrändäys aina ole ulkoista. Omat vahvuudet kannattaa kiteyttää ja viestiä niistä pitkäjänteisesti, jotta oma brändi kirkastuu myös työyhteisön sisällä. Näin pääset mukaan haluamiisi projekteihin ja urakehityksesi vie siihen suuntaan, mihin tavoittelet.

Tämäkin on myyntiä. Asiantuntija myy oman erinomaisuutensa läpi työyhteisössään. Kun edelleen monissa organisaatioissa viestintä taistelee resursseista ja johtoryhmäpaikasta, kannattaisi viestijöiden omaksua myynti osaksi ammatti-identiteettiään. Kuka antaa viestinnälle sen ansaitseman arvon, jollet sinä?

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen seuraamaan Kaisa Hernbergin blogia Uusi mukavuusalue.

 

Aino Ruikka

Kirjoittaja on Viestin hallituksen jäsen ja Ahjo Communicationsin viestintäkonsultti.