Ammattijärjestön oltava urasparraaja – ei pelkkä palkankorotusliike
Yhteistyön tekeminen, inspirointi, energisoiminen, kannustaminen, lämminhenkisyys, empaattisuus, rohkeus, avoimuus, luottamus, voimavara, kohtaaminen, jakaminen ja neuvominen. Verkostoitumisen tärkeys, uudet ajatukset, vapaaehtoisuus, tilaisuuksiin tarttuminen, keskustelu ja auttaminen. Mistä on kyse? Ei ainakaan ammattijärjestön strategian ideoinnista – vai olisiko sittenkin?
Näitä sanoja on ollut muun muassa Twitter- ja Facebook-seinäni pullollaan viime aikoina. On alkanut verkostojen merkityksen kasvun, osallistamisen ja positiivinen toisten tukemisen aikakausi.
Tästä aikakaudesta kertovat myös erilaiset verkostot, kuten Ompeluseura, Mothers in Business ry ja Tiistaiklubi sekä suuren suosion saaneet vuorovaikutustapahtumat, kuten Slush ja UpeaUra.
Erinomaisia, toimivia, kannustavia ja työllistäviä verkostoja ja tapahtumia, joita hoidetaan pääosin vapaaehtoisvoimin.
Esimerkiksi Ompeluseura on jo 15 000 jäsenen Facebook-yhteisö, josta kootuin vapaaehtoisvoimin järjestettiin Helsingissä viime perjantaina 600 osallistujan uratapahtuma, UpeaUra. Tilaisuuden avasi Tarja Halonen.
Ammattijärjestöt tarvitsevat osallistamista ja positiivista pöhinää
Myös ammattijärjestöt ovat alkaneet ymmärtää osallistamisen ja yhteistyön merkitystä. Viimeksi aiheesta puhuttiin Akavan Erityisalojen perehdytyspäivässä, jossa mietittiin myös ammattijärjestöjen tulevaisuutta ja strategioita.
Ay-liikkeen ei tarvitse olla pelkkä palkankorotusliike. Sen tehtävä voi myös olla uran onnistumisten auttaja, neuvonantaja, voimavarojen lisääjä ja keskustelukumppani.
Ay-liikkeellä on edelleen vähän pölyttynyt brändi ja vanhahtava leima. Tarvitsemme toimintaamme lisää positiivista pöhinää ja start up -tyyppistä yhteiseen hiileen puhaltamista ja jäsenten osallistamista. Sen lisäksi toki tarvitsemme edelleen työmarkkinapoliittista aktiivisuutta, edunvalvontaa ja lakineuvontaa.
Kyse on ennen kaikkea toimintatavoista ja asenteesta. Näihin voimme vaikuttaa ja myös aiomme vaikuttaa.
Olemme kokoontumassa Viestin hallituksen ja toimiston voimin maaliskuussa suunnittelemaan Viestin tulevaisuutta ja kehittämään strategiaamme. Haluamme ottaa jäsenet mukaan ideointiin. Sen vuoksi lähetämme jäsenillemme lähiaikoina kyselyn, jossa jokainen jäsen pääsee kertomaan, mitä toivoo Viestin olevan nyt ja tulevaisuudessa.
Toivomme myös ideoita siitä, kuinka voisimme osallistaa jäseniämme paremmin mukaan toimintaan ja tutustua toisiimme paremmin.
Tukea, yhteistyötä, tsemppiä ja kiitosta
Viestijöitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Sote-ala huutaa viestinnän osaajia avuksi muutokseen, johtajat kaipaavat vuorovaikutuskoulutusta, rekrytoijat korostavat työnhakijoiden keskuudessa yhteistyö- ja vuorovaikutusosaamista.
Meidän osaamiselle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa se vain kasvaa. Me Viesti ry:ssä haluamme olla mukana nostamassa viestintäalan arvostusta entisestään ja tukea jäseniämme jatkuvasti muuttuvien osaamisvaatimusten keskellä.
Kuten toiminnanjohtajamme Siina Repo hyvin on kuvannut: ”Haluamme lisää mentorointia, vertaistukea, tsemppiä ja kiitollisuutta.” Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.
Mitä sinä arvoisa Viestin jäsen meiltä toivoisit tulevaisuudessa? Vastaa kyselyymme, ideoita ja toiveita voi esittää myös kommenttikenttään, toimistomme sähköpostiin toimisto(at)viesti.fi tai some-kanaviamme pitkin. Kiitos kun osallistut, vain yhdessä voimme luoda ammattijärjestöjen Ompeluseuran!
Suvi Vuojolainen
Kirjoittaja on strategisen tason kehittämistehtäviin ja muutosprojekteihin sekä terveys- ja hyvinvointialan viestintään ja markkinointiin erikoistunut viestintäpäällikkö, joka toimii Viestin hallituksessa.