Yritys – näytä arvosi ja rakenna arvostavaa työyhteisöä
Rinnoista tarttumista, kielen tunkemista suuhun, raiskaus pikkujouluissa. Johtaja, sinulla on valta lopettaa tämä kaikki yrityksessäsi. Yrityksiltä odotetaan yhä enemmän kantaaottavuutta yhteiskunnallisiin ongelmiin.
Vuoden 2017 vaikuttavin viestintäteko on varmasti monen mielestä ollut #metoo –kampanja.
Seksuaalisen häirinnän ongelman laajuuden esiin nostanut #metoo-ilmiö on muistuttanut meitä viestijöitä siitä, mikä on viestinnän tärkein tehtävä: vuorovaikutus ja vaikuttaminen. Kansalaisten tavoin myös yritykset nähdään entistä vahvempina vaikuttajina, joiden tehtävä on osallistua arvokeskusteluun ja puuttua yhteiskunnallisiin ongelmiin.
Kun juridiikan alalla nousi esiin opiskeluajoilta työelämään asti rehottava seksismi, nousi joukosta muun muassa asianajotoimisto Castren&Snellman tuomitsemaan seksuaalisen häirinnän.
Finlayson otti elokuussa kantaa naisen euroon ja vuonna 2014 Milttonin käynnistämä #metahdomme-kampanja sai jopa 900 yritystä liputtamaan sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Lopulta lakiesitys menikin läpi 28.11.2014.
Asiakkaalle, kuluttajalle, jäsenelle ja kansalaiselle on yhä tärkeämpää kuluttaa palveluita ja tuotteita, jotka on tuotettu hänen arvomaailmansa mukaisesti. Yritysten ja yhteisöjen valta muuttaa maailmaa on kiistaton.
Rinnoista tarttumista, kielen tunkemista suuhun, raiskaus pikkujouluissa
Häirintää valitettavasti tapahtuu kaikkialla työelämässä. Meidänkään alamme, viestintä, ei ole siitä vapaa.
Olemme Viesti ry:ssä käynnistäneet häirinnästä viestinnän työssä kyselyn, johon on tullut jo paljon vastauksia.
Valtaosa vastaajista ei ole kokenut seksuaalista häirintää. Suuri osa on kuitenkin kokenut härskejä puheita, vihjailua tai lähentelyä.
Osalle on lähetelty seksuaalissävytteisiä viestejä, työpaikalla saatetaan pitää pornoa esillä. Toisia tytötellään tai pojitellaan tai ulkonäköä arvostellaan. On ehdotettu päiväkahviseksille, otettu kiinni rinnoista kaksin käsin, taputeltu takapuolelle, yritetty tunkea kieltä suuhun, tarjottu töitä samalla kun hipelöidään pöydän alta.
Tähän astisista vastauksista pahin tapaus on kuitenkin ollut raiskaus, joka tapahtui firman pikkujouluissa.
Olen tästä tapauksesta todella sanaton ja järkyttynyt.
Häirintä voi viedä työkyvyn ja hukkaa osaamista työpaikoilta
Häirintä ja ahdistelu puhumattakaan vakavammista rikostapauksista voi viedä työkyvyn. Moni alamme asiantuntija oli kyselymme mukaan joutunut irtisanoutumaan, koska ei ole enää pystynyt työskentelemään työyhteisössä. Tässä menee surullisen paljon asiantuntijuutta hukkaan, puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä.
Monissa vastauksissa on tullut ilmi, että häiriköitsijän sokka irtoaa erityisesti juhlissa tai reissussa. Vallalla vaikuttaa olevan luulo, jonka mukaan firman pikkujouluja eivät koske samat normit kuin työpaikalla.
Työelämän yhteiset pelisäännöt koskevat kuitenkin kaikkia työpaikan tilaisuuksia ja asiakastapaamisia. Hyvät käytöstavat pitäisi itseasiassa ulottua koko elämään.
Maailmassa ei ole sellaista viinamäärää, joka tuottaisi perustelun ahdistelulle
Maailmassa ei ole yhtäkään baaria, jossa hyvät tavat voisi heittää romukoppaan. Niin ikään maailmassa ei ole sellaista drinkkiä tai viinamäärää, joka tuottaisi perustelun ahdistelulle.
Jos haluaa ottaa varman päälle, kaikenlainen flirttailu kannattaa jättää varmuuden vuoksi työpaikan ulkopuolelle ja keskittyä osoittamaan kiinnostusta ihmisten ajatuksia kohtaan.
Meidän ammattijärjestöjen tehtävänä on puhua työrauhan ja hyvän työelämän puolesta. On selvää, että kaiken häirinnän, epäasiallisen kohtelun ja ahdistelun suhteen pitää olla työssä – kuten muuallakin elämässä – täysin nollatoleranssi. Siksi monet ammattijärjestöt ja niiden keskusliitot ovat tuominneet seksuaalisen häirinnän ja kehottaneet esimiehiä toimimaan sen kitkemiseksi.
Koska meidän järjestöjen, yritysten ja organisaatioiden vaikutusvalta on suuri, haastankin kaikki kynnelle kykenevät toimimaan sen puolesta, että edistämme työyhteisössämme toisiamme arvostavaa kulttuuria. Niin pikkujouluissa, tykypäivässä, asiakkaalla, toimeksiantajalla kuin toimistollakin.
Johtaja, luo vedenpitävät pelisäännöt työpaikallesi.
Viestijä, vielä ehdit vastata kyselyymme täällä.
Siina Repo
Viesti ry, toiminnanjohtaja
#arvostavayhteisö