Skip to content

Enemmistö suomalaisista kannattaa palkkatasa-arvoa – naisvaltaisella viestintäalalla on vielä tehtävää tasa-arvon eteen


Julkaistu: 07.03.2025
Kirjoittaja: Viesti ry

Jopa 78 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että sukupuolten välistä palkkaeroa pitää saada kavennettua Suomessa, selviää Viesti ry:n kattojärjestön Akavan Erityisalojen teettämästä tutkimuksesta*. Viimeisimmän viestintäalan palkkatutkimuksen** mukaan viestijänaisten mediaanipalkka on 200 euroa pienempi kuin miesten. Seuraava palkkatutkimus toteutetaan syksyllä 2025.

Viestintä

Suurin osa (86 %) Suomen kansalaisista kannattaa sitä, että saman vaatimustason töistä pitää aina maksaa sama palkka riippumatta siitä, onko kyse nais- vai miesvaltaisesta alasta. Vastaajista 78 prosentin mielestä sukupuolten välistä palkkaeroa pitää saada kavennettua Suomessa. Lisäksi 73 prosenttia kannattaa, että samasta työstä pitää aina maksaa sama palkka. Palkkatasa-arvon kannatus on vahvistunut kolmen vuoden takaisesta.

Naisvaltaisella viestintäalalla on vielä tehtävää palkkatasa-arvon eteen. Tilastokeskuksen mukaan viestintäalalla naisia on noin 80 prosenttia.

Viesti ry:n palkkatutkimuksen mukaan

  • Kaikkien viestijänaisten mediaanipalkka on 200 euroa pienempi kuin miesten
  • Asiantuntijatason tehtävissä työskentelevät naiset tienaavat 108 euroa vähemmän kuin miehet ja sukupuolekseen “muu” valinneet tienaavat 272 euroa miehiä vähemmän.
  • Kun naiset pyytävät palkankorotusta, se on keskimäärin 100 euroa pienempi kuin miehillä
  • Kun naisten työtehtävät muuttuvat, he saavat keskimäärin 400 euroa pienemmän palkankorotuksen kuin miehet.
  • Miesjohtajien mediaanipalkka  on 1 290 euroa vähemmän kuin naisjohtajilla, mutta naisjohtajien minimipalkka on 1 800 euroa pienempi kuin miesjohtajilla. Naisjohtajien maksimipalkka on taas ollut 2 500 euroa miehiä korkeampi.

Ylen hiljattain julkaiseman palkkapuntarin mukaan

  • Viestintätieteiden filosofian maisteri nainen tienaa keskimäärin 45 euroa enemmän kuin mies
  • Viestintätieteiden humanististen tieteiden kandidaatti mies tienaa keskimäärin 464 euroa enemmän kuin nainen
  • Viestintätieteiden valtiotieteiden maisteri mies tienaa keskimäärin 783 euroa enemmän kuin nainen
  • Medianomi (AMK) mies tienaa keskimäärin 243 euroa enemmän kuin nainen
  • Medianomi (YAMK) mies tienaa keskimäärin 159 euroa enemmän kuin nainen

Viestinnän alalla maisterin tutkinto vaikuttaa kaventavan palkkaeroa humanistisen tutkinnon kohdalla, mutta erityisesti valtiotieteiden puolella palkkaero repeää suureksi.

Vähimmäispalkkasuositustemme mukaan viestintäalalla pitäisi maksaa palkkaa työn vaativuuden mukaan. Tarvitsemme läpinäkyvyyttä palkkoihin, jotta selittämättömät erot voidaan minimoida, toteaa Viestin toiminnanjohtaja Siina Repo 

–Viestinnän alan palkkauksen haasteena on usein myös se, että työn vaativuutta, strategisuutta ja toisaalta sirpaleisuutta ei välttämättä ymmärretä, eikä työn arvo tai tehtäväkentän jatkuva laajentuminen näy aina palkassa, Repo jatkaa.

Yksityisen sektorin viestinnän ammattilaisten vähimmäispalkkasuositus jakautuu neljään eri vaativuusluokkaan. Tutustu vaativuusluokkiin tästä. Alla esitellyt vähimmäispalkkasuositukset ovat voimassa 31.5.2025 asti. 

*Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestön Viesti ry:n kattojärjestö Akavan Erityisalat teetti toimeksiantona palkkatasa-arvosta tutkimuksen, johon toimeenpanija Verian (entinen Kantar) haastatteli yhteensä 1 026 henkilöä 17.–19.1.2025. Aineisto kerättiin Verianin käyttämän kotitalouspaneelin kautta. Vastaajajoukko edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaan maakunnassa asuvia lukuun ottamatta. Tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla enimmillään 3,1  prosenttiyksikköä suuntaansa. Lue tiedote tutkimuksen tuloksista tästä.

**Tiedot perustuvat Viesti ry:n viimeisimpään palkkatutkimukseen, joka toteutettiin Procom ry:n ja JAT ry:n kanssa tehdyn Viestinnän ala 2023 -tutkimuksen yhteydessä. Tutkimukseen vastasi 966 viestijää, joista työelämässä oli mukana 942 vastaajaa. Asiantuntijoita heistä oli 496, joista naisia oli 460 ja sukupuolekseen “muu” valinneita 11. Johtajia oli 95, joista 10 oli miehiä. Seuraava palkkatutkimus toteutetaan syksyllä 2025.

Lisätiedot:

Siina Repo
Toiminnanjohtaja
0404850008
siina.repo@viesti