Fiksu somekäytös kuuluu kaikille – ei vain julkkiksille
Viimeaikoina kyseenalaisista twiiteistään ja niiden vuoksi työpaikkansakin menettänyt Aleksi Valavuori on ollut elävä esimerkki siitä, että sanat sosiaalisessa mediassa on asetettava tarkkaan. Some vastaa aivan varmasti, kun sinne huudetaan.
Kavereiden kanssa opittu ”läpänheitto” voi johtaa somessa täysin erilaiseen lopputulokseen, kuin kotisohvalla tai kulmapubin nurkkapöydässä käyty keskustelu.
Kaikupohja on tyystin toinen, mikä merkitsee uudenlaista vastuunottoa omasta puheesta.
Some-etiketti pelottaa
Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja on syntynyt vielä ainakin toistaiseksi kirjoittamaton some-etiketti.
Kääntöpuoli etiketistä on, että pelko tai epävarmuus omasta kyvystä toimia oikein ja etiketin mukaisesti johtaa koko sosiaalisen median välttämiseen. Pelätään, että joko itse mokataan tai sanotaan väärin, tai pelätään kuran satamista niskaan, jos jotakin saa ylipäätään sanottua.
Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että monet asiantuntijamme ja yrityksemme pysyvät kammioissaan, eivätkä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun tai ylipäätään jaa osaamistaan.
Samalla äänessä ovat vain tietyt somejulkkikset, joilta kysytään kommentteja asiaan kuin asiaan. Keskustelu yksipuolistuu, emmekä saa tuoreita ideoita eteenpäin pääsemiseksi.
Laaja sananvapaus on tuonut paljon vastuuta
Valavuori tuumasi perjantaisessa viihdeohjelmassa, Enbuske, Veitola & Salminen -showssa, että koska hän on julkisuuden henkilö, hänen on osattava asettaa sanansa erityisen tarkkaan. Tästä lauseesta on tasan puolet totta.
On totta, että julkisuuden henkilöllä on todennäköisesti laajemmat seuraajapiirit, kuin niin sanotulla taviksella. Asiallista somekäytöstä pitää kuitenkin edellyttää jokaiselta ihmiseltä, ei pelkästään julkkiksilta.
Sosiaalinen media on laajentanut huikealla tavalla sananvapauttamme. Voimme ottaa julkisesti kantaa asioihin ja meitä voidaan kuulla ilman median, mielipidekirjoituspalstan tai tietyn saavutetun aseman tarjoamaa vipuvoimaa.
Vapaus tuo kuitenkin aina myös vastuuta. Meillä jokaisella on vastuu omasta käytöksestämme, niin somessa kuin muuallakin yhteiskunnassa.
Viisi vinkkiä orastavaan somenillitykseen ja himoon heittää läpänderiä
Jos mielesi tekee nillittää, moittia tai heittää hauskaa läppää somessa, testaa näitä:
- Kirjoita ensin, pidä sitten tauko, hengitä ja pohdi kirjoittamasi mahdollisia vaikutuksia ympäristöösi. Onko yhtäänkään riskinä, että tulee sanomista? Loukkaantuuko joku? Tuleeko jollekin paha mieli? Olisiko ikävää, jos joku kirjoittaisi sinulle näin? Jos vastasit kyllä, paina deleteä. Jos vastasit ei, mieti vielä kerran ja paina vasta sitten enteriä.
- Pohdi, kehtaisitko sanoa saman asian kasvotusten? Kirjoita henkilökohtainen maili tai soita, jos haluat kertoa esimerkiksi toisen ihmisen virheestä, mokasta tai epähuomiosta. Muista, että on kivempaa saada kritiikki kahden välisesti ja kehut julkisesti, kuin toisin päin.
- Jos joku sanoo somessa pahasti tai ilkeästi, älä peukuta. Rakenna mieluummin positiivisen keskustelun somekehää, älä yllytä negatiivisuuteen ja asiattomuuteen.
- Tuo esiin oma vaihtoehtosi, älä tyrmää muita. Ole ratkaisukeskeinen.
- Mitä jos annat olla? Jos joku on eri linjoilla sinun kanssasi, entä sitten?
Siina Repo
Kirjoittaja on Viesti ry:n toiminnanjohtaja