Harjoittelijalle on maksettava asianmukaista palkkaa ja tarjottava riittävää ohjausta
Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry muistuttaa työnantajia, että harjoittelijoille on maksettava asianmukaista palkkaa ja tarjottava riittävää ohjausta. Työnantajan vastuulla on, että jokainen opiskelija saa hyvän ensikosketuksen asiantuntijatyöhön ja viestinnän alaan.
Moni harjoittelija tekee harjoittelun opintojensa ohella, jolloin heille toisinaan maksetaan matalampaa palkkaa sillä verukkeella, että opiskelija saa lisäksi opintotukea. Mahdollinen opintotuki ei kuitenkaan voi olla peruste vähäpätöiselle palkalle.
Työantajabrändin tai harjoittelun tunnettuus ei ole myöskään peruste matalalle palkalle tai harjoittelun palkattomuudelle. Kun harjoittelija tekee töitä yrityksen liiketoiminnan tai toiminnan jatkuvuuden eteen, on siitä perusteltua maksaa rahallinen korvaus siinä missä muillekin työntekijöille.
Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry:n vähimmäispalkkasuositus viestinnän harjoitteluille vaihtelee opintopisteittäin. Palkkasuositus 120 opintopistettä suorittaneelle on vähintään 1443 euroa kuussa. Emme suosittele palkattomia harjoitteluja.
Harjoittelijan on saatava työssään ohjausta
Harjoitteluissa on matalammat palkkaukset, sillä harjoittelu velvoittaa työnantajaa auttamaan opiskelijaa asiantuntijatyön oppimisessa. Työnantajalta tämä edellyttää ohjauksen järjestämistä ja oman ohjaajan nimeämistä jokaiselle harjoittelijalle. Ohjaukselle on myös varattava työaikaa, niin harjoittelijalta kuin myös itse ohjaajalta.
Harjoittelu on kahden kauppa, josta molempien osapuolten pitää hyötyä: työnantaja saa arvokasta ja uutta osaamista – mutta myös harjoittelija on oikeutettu työn ohjaukseen, tukeen ja positiiviseen oppimiskokemukseen.
Ohjauksessa on hyvä määritellä selkeät tavoitteet harjoittelulle, kertoa työn laadun odotuksista ja neuvoa hyviä käytänteitä uusien tehtävien äärellä.
Harjoittelijat ansaitsevan hyvän ensikokemuksen viestinnän alasta ja asiantuntijatyöstä
Harjoittelukokemukset ovat usein ensimmäisiä kokemuksia työelämästä, jolloin ne voivat parhaimmassa tapauksessa tarjota tärkeän mahdollisuuden päästä soveltamaan opittua teoreettista tietoa käytännössä ja saada valmistumisen jälkeisen työllistymisen kannalta keskeistä työkokemusta. Harjoittelijan ammatillinen identiteetti vahvistuu ja hän saa itsevarmuutta.
Huonommassa tapauksessa harjoittelu voi myös antaa negatiivisen kokemuksen työnantajasta tai koko alasta ja tehdä pitkäikäisiä vaurioita asiantuntijatyötä aloittavien itsevarmuuteen sekä ammatilliseen identiteettiin.
Hyvän harjoittelukokemuksen takamaalla opiskelijat osallistetaan työelämään, jolla voi myös ennaltaehkäisevä vaikutus erityisesti nuorten syrjäytymisessä.
Sijoitus hyvään harjoittelijakokemukseen heijastuu takaisin työnantajaan
On myös syytä muistaa, etteivät harjoittelijat pysy ikuisesti harjoittelijoina. He rakentavat omalta osaltaan harjoittelupaikkojensa työnantajamielikuvaa ja heidän kokemuksensa kantautuvat helposti niin kilpailijalle, asiakkaalle kuin muille työnhakijoillekin. Lähitulevaisuudessa heidät saattaa löytää asiakkaan saappaista tai vaikkapa omana esihenkilönä.
Sijoitus hyvään harjoittelijakokemukseen heijastuu aina takaisin työnantajaan. Motivoitunut työntekijä on valmis ponnistelemaan organisaation menestyksen eteen. Hyvät kokemukset leviävät puheissa ja näkyvät tulevissa työhakemuksissa tai asiakkuuksissa.
Harjoittelijan kokemukseen panostaminen on jo lähtökohtaisesti osa työnantajan eettistä ja vastuullista toimintaa.
Vinkkejä hyvän harjoittelukokemuksen luomiseen:
- Maksa vähintään Viestin vähimmäispalkkasuosituksen mukainen korvaus harjoittelijan tekemästä työstä.
- Luota nuoriin diginatiiveihin ja anna heille mahdollisuus loistaa. Kokemusta tärkeämpää on into ja motivaatio oppia. Monet nuoret oppivat myös erilaiset järjestelmät nopeasti pienellä perehdytyksellä. Kehittymisen halu palvelee loppujen lopuksi myös työnantajaa – saat harjoittelijasta parhaimmillaan äärimmäisen tärkeän ja hyvän työntekijän, joka tuo esiin uusia ideoita kuplan ulkopuolelta.
- Ota harjoittelija kokonaisvaltaiseksi työyhteisön jäseneksi. Puhuttele samalla tavalla kuin muitakin työyhteisön jäseniä on tapana puhutella. Osallista ja ota hänet mukaan työyhteisön yhteisiin tapahtumiin. Tarjoa samat edut kuin muillekin.
- Perehdytä harjoittelijat kunnolla – niin työtehtäviin kuin organisaatiokulttuuriin ja organisaatiolle tyypillisiin työskentelytapoihin.
- Nimeä harjoittelijalle vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön voi sitouttaa esimerkiksi tarjoamalla pienen erilliskorvauksen harjoittelijan perehdyttämisestä ja ohjauksesta. Erityisesti vastuuhenkilön tehtävänä on ohjata, asettaa tavoitteet ja tehtävät, antaa palautetta sekä jakaa tietoa harjoittelijalle.
- Anna harjoittelijan harjoitella. Hyvä keino siihen on luottaa osaamiseen, antaa rohkeasti ja riittävästi vastuuta pienistä kokonaisuuksista, mutta olla samalla tukena matkan varrella. Monien taidot pääsevät esiin vasta sitten, kun niille annetaan tila ja mahdollisuus loistaa.
- Kuuntele harjoittelijaa. Kaipaako hän lisää vastuuta tai ovatko työtehtävät liiankin vastuullisia? Missä hän kaipaa apua ja ohjausta? Toiset kaipaavat enemmän ja toiset vähemmän vastuuta tai ohjaamista. Suhteuta työtehtävät ja ohjaaminen kullekin harjoittelijalle sopivaksi.
- Arvosta harjoittelijan osaamista ja osoita arvostus myös palkalla. Viestin palkkasuositukset harjoittelijoille löydät täältä. Asianmukainen korvaus tehdystä työstä on myös hyvän työnantajamielikuvan luomista. Harjoittelijat eivät ole kuitenkaan loppuelämäänsä harjoittelijoita.
- Kannusta ja kuuntele uusia ajatuksia. Voit parhaimmillaan itsekin oppia harjoittelijoilta uusia taitoja tai alan tuoreinta tietoa ja trendejä
Harjoittelija
Älä jää tilanteesi kanssa yksin. Jos koet epäasiallista kohtelua työharjoittelussa tai sinua pohdituttaa jokin työehdoissasi, muistathan aina olla ammattijärjestöön ja sen lakipalveluihin yhteydessä. Yhteydenotto kuuluu jäsenmaksuusi, eikä siitä tule ylimääräisiä kuluja. Puhelinnumerot ovat myös maksuttomia.
- Julkisen sektorin työsuhdeneuvonta 0800 135 380
- Yksityisen sektorin työsuhdeneuvonta 0800 135 350
Puhelinaika arkisin klo 9 – 14
Palkkaneuvontaa tarjoaa Viesti ry:n toimisto
- toimisto@viesti.fi
- 044 700 4044