Itsensä arvostaminen vai #fomo?
Viesti ry tutki helmikuussa 2016 viestinnän opiskelijoiden harjoittelukäytäntöjä kysyen vielä opiskelevien ja vastavalmistuneiden kokemuksia. Itselläni, kun virallinen harjoittelu on vielä edessä, olivat tulokset mielenkiintoista luettavaa.
Kaiken kaikkiaan suunta oli positiivinen: harjoittelut suoritetaan pääosin sopivalla palkalla (232:n vastaajan mukaan 1500 – 2000 euroa kuukaudessa) ja vakituisenkin työpaikan nappaa harjoittelun jälkeen 22 prosenttia.
Yhteensä noin 30 prosentilla vastaajista oli alle suositusten mukainen palkka tai todellisuudessa jopa palkaton harjoittelu.
Harjoittelupaikkoja löydetään eri reittejä ja niitä usein kertyy opiskelujen aikana monenlaisia. Osa oppilaitoksista tukee harjoittelua, mikä antaa uusia mahdollisuuksia harjoittelun suhteen. Kuitenkin viestinnän korkeakouluharjoittelijoiden harjoitteluissa riittää vielä kehitettävää.
Vaikka harva tekee harjoittelun palkatta, oli kyselymme mukaan silti yhteensä noin 30 prosentilla vastaajista alle suositusten mukainen palkka tai todellisuudessa jopa palkaton harjoittelu. Jokainen työ on arvokasta, myös harjoittelijoiden tekemä. Tämä tuntuu usein unohtuvan, vaikka varmasti työnantajat ovat itsekin joskus olleet harjoittelijan asemassa.
Vaikka kiire työelämään ja #fomo eli ”fear of missing out” saattavat iskeä kuunnellessa muiden hienoja tarinoita harjoitteluista, on maltti tässäkin asiassa valttia.
Toinen puoli ja vastuu tässä asiassa on kuitenkin myös opiskelijoilla. Meidän kaikkien pitäisi antaa itsellemme sen verran arvostusta, että emme hyväksyisi palkattomia harjoitteluita.
Vaikka kiire työelämään ja #fomo eli ”fear of missing out” saattavat iskeä kuunnellessa muiden hienoja tarinoita harjoitteluista, on maltti tässäkin asiassa valttia. Ihailtavaa toimintaa löytyy esimerkiksi helsinkiläiseltä ainejärjestö Media ry:ltä, joka ei edes välitä sähköpostilistoilleen palkattomia harjoitteluita.
Kaikelle on aikansa, niin myös hyvälle ja juuri sinulle oikealle (sekä palkalliselle) harjoittelulle. Omien taitojen ja itsensä arvostaminen välittyy myös varmasti työnantajalle. Toimiessani Viesti ry:ssä olen tavannut monia alalla työskenteleviä, joilla kaikilla on yksi ja sama neuvo: ole oma itsesi. Se johtaa lopulta oikeaan paikkaan.
Tällä tavoin kävi myös minulle: ensimmäisen ja palkallisen harjoittelupaikkani minulle lupasi toimitusjohtaja, joka kiinnostui minusta avoimen hakemukseni perusteella.
Eleonora Schirmer
kirjoittaja on Viesti ry:n hallituksen opiskelijajäsen.
Ps. Viesti hakee harjoittelijaa, jonka palkkauksessa sovelletaan järjestömme tekemiä palkkasuosituksia. Hakuaikaa vielä viikonloppu!