Kaikki viestivät – harva on ammattilainen
Pääministerikin tarvitsee viestinnän asiantuntijaa.
Niin kuin viime aikoina meillä kriisit yleensä, myös Sipilän ja Ylen välinen kriisi todettiin loppujen lopuksi viestintäkriisiksi.
Moni toimittaja on kokenut yritysmaailmasta tulleen pääministerin kommunikoinnin viime aikoina ongelmalliseksi.
Koko elämänsä nuorisojaostoista alkaen politiikkaa tehneet ovat oppineet jo varhaisessa vaiheessa keinot, joiden avulla median kanssa tullaan hyvin juttuun ja miten omista toimistaan kannattaa viestiä. Hyvien viestintätaitojen oppiminen edellyttää yleensä pitkää elämäntyötä.
Ymmärrys ammattitaitoisesta viestinnästä ei siis synny yhdessä yössä. Eikä välttämättä edes muutamassa vuodessa, ellei niihin vakavissaan perehdy ja ota tilanteista opikseen.
Pääministerin tukena on tällä hetkellä liuta virkamiehiä. Lähin avustajakunta koostuu muun muassa sihteeristä, hallinnollisesta avustajasta, valtiosihteeristä ja muutamasta erityisavustajasta. Heidän ydinosaamisaluettaan ei kuitenkaan ainakaan tehtävänimikkeiden perusteella ole viestintä.
Valtioneuvoston kanslialla on oma viestintänsä, mutta koko yksikön tehtäväkenttä on erittäin suuri. Viestintäyksikkö palvelee koko valtioneuvostoa, jossa työskentelee yli 500 ihmistä.
Miten on siis mahdollista, että tämän päivän Suomessa, kun viestinnän merkitystä ei enää mitenkään voi kiistää, pääministerin esikunnassa ei ole viestinnän alan asiantuntijaa?
Pääministeri puolestaan on käytännössä Suomen tärkein päämies, joten hänen tehtäväkenttänsä laajuutta on mahdotonta edes käsittää. Hänellä olisi varmasti käytettävissään maan parasta viestintäosaamista, jos hän sellaista haluaisi.
Miten on siis mahdollista, että tämän päivän Suomessa, kun viestinnän merkitystä ei enää mitenkään voi kiistää, pääministerin esikunnassa ei ole viestinnän alan asiantuntijaa?
Tätä ihmetteli Helsingin Sanomissa myös politiikan tutkijat Erkka Railo ja Mari K. Niemi.
”Toivoisi, että pääministeri voisi keskittyä maan johtamiseen, ja hänellä olisi esimerkiksi lehdistöpäällikkö suodattimena siinä välissä”, Railo sanoo Helsingin Sanomien jutussa.
Käytännössä pääministeri tarvitsisi oman viestintätiimin, mutta vähintäänkin hänen apunaan pitäisi olla täysipäiväinen viestintäpäällikkö tai viestintäjohtaja. Oleellista on myös osata kuunnella ja toteuttaa viestinnän asiantuntijan antamia ohjeita.
Median, vaikuttamisen ja viestinnän toimintamekanismin ymmärtäminen vaatii syvällistä ammattitaitoa, eikä siihen pysty kuka tahansa. Ei aina edes pääministeri.
Ministereillähän on ollut perinteisesti lehdistöavustajia, mutta Sipilällä ei ole tällä hetkellä edes sellaista. Nimikkeetkin ovat siinä mielessä vanhanaikaisia, että pelkkä avustaminen ei riitä, kun kyseessä on vaativa asiantuntijan työ.
Tästäkin keissistä olemme havainneet, että median, vaikuttamisen ja viestinnän toimintamekanismin ymmärtäminen vaatii syvällistä ammattitaitoa, eikä siihen pysty kuka tahansa. Ei aina edes pääministeri, vaikka hän parhaansa on varmasti yrittänytkin.
Kaikki viestivät, mutta harva on ammattilainen.
Siina Repo
Kirjoittaja on Viesti ry:n toiminnanjohtaja.