Skip to content

Ole utelias ja uskalla unelmoida – Viestin mentoreiden uravinkit


Julkaistu: 24.04.2020
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Moni uransa alussa oleva viestijä pohtii omaa paikkaansa viestinnän kentällä. Mentorista on apua ammatillisen suunnan löytämisessä. Viestin opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden mentoriohjelman teemana on ollut tänä keväänä ammatilliset unelmat. Kaksi ohjelman mentoreista, Lääkärit Ilman Rajoja -avustusjärjestön viestintäpäällikkö Päivi Hurttia ja BearIT-ohjelmistoyrityksen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Miina Salmenharju, kertovat neuvonsa viestijän uran alkuun ja kannustavat kaikkia unelmoimaan.

Miina Salmenharju Viesti ry mentori
Miina Salmenharju. Kuva: Pekko Korvuo.

 

Miten neuvoisit uransa alussa olevaa viestijää?

Miina Salmenharju: Yritä nähdä oma osaamisesi työ- ja koulutustaustaasi laajemmin. Millaisia taitoja sinulle on kertynyt elämäsi aikana? Missä asioissa olet hyvä ja mitkä luonteenpiirteesi ovat vahvuuksiasi? Tärkeää on yrittää nimenomaan keskittyä omiin vahvuuksiin ja pyristellä eroon epävarmuuden tunteesta. Selvitä, mitkä jutut juuri sinua kiinnostavat ja mitkä asiat koet tärkeiksi. Kannattaa olla rehellinen itsellesi. Älä anna kenenkään muun sanella näitä asioita sinulle valmiiksi!

”Tärkeää on yrittää keskittyä omiin vahvuuksiin ja pyristellä eroon epävarmuuden tunteesta.”

Päivi Hurttia: Mieti, mikä sinua kiinnostaa oikeasti, äläkä niinkään sitä, mikä on suosittua tai mihin muut sinua työntävät. Usko itseesi. Hae sekä opiskelupaikkoja että töitä rohkeasti, äläkä aliarvioi kykyjäsi. Löydä itsellesi mentorinkaltainen henkilö, joka tukee sinua epävarmuuden hetkellä.

 

Mitkä ovat tärkeimmät taidot viestijän työssä?

Päivi: Viestijän kannattaa olla utelias, uskaltaa selvittää, kysyä ja sanoa. Täydellisyyden tavoittelu estää etenemästä sekä työtehtävissä että uralla. Päästä tuotokset rohkeasti maailmalle ja korjaa, jos on tarvetta. Verkostoituminen on tärkeää sekä organisaation sisällä että ulkopuolella.

Voit olla ujo ja hiljainenkin, mutta suhtaudu myönteisesti ihmisten kohtaamiseen ja kuuntele enemmän kuin puhut.

Miina: Jo nyt ja vielä vahvemmin tulevaisuudessa korostuvat viestijän vuorovaikutus- ja empatiataidot. Avoimen ja toimivan viestintäkulttuurin rakentaminen edellyttää herkällä korvalla kuuntelemista ja hiljaisempienkin signaalien tunnistamista.

Viestijälle tärkeä ominaisuus on uteliaisuus. Viestijän on hyvä olla kiinnostunut asioista ja ilmiöistä oman roolinsa ulkopuolellakin. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi olla kaikkien eri substanssien syväosaaja, vaan usein jo kiinnostus organisaation toimialaa kohtaan kantaa pitkälle. Yhä enenevissä määrin viestijän on myös osattava toimia valmentajan roolissa omassa organisaatiossa ja innostettava muitakin viestimään.

 

Millaisena näet viestinnän tulevaisuuden?

Miina: Viestinnän keinot ja kanavat muuttuvat jatkuvasti. Viestinnän ja vuorovaikutuksen osaamista tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Arvopohjaisuus ja vastuullisuus näkyvät jatkossa yhä useamman viestijän työssä. Ilahduttava kehityssuunta näyttää olevan myös se, että viestintä on yhä vahvemmin konkreettisia tekoja. Ensin tehdään ja sitten viestitään siitä, mitä on tehty.

Päivi Hurttia. Kuva: Benjamin Suomela.

Päivi: Nykyisin monessa organisaatiossa viestintä on johtoryhmässä ja arvostettu yksikkö. Silti edelleen saattaa tulla vastaan näkemyksiä, joissa viestintää pidetään tukitoimintona, mitä viestintä ei ole. Viestintä on aina organisaation keskeinen toiminto.

”Viestintä on aina organisaation keskeinen toiminto.”

Tulevaisuudessa viestijä tarvitsee monialaisuutta, kykyä tulkita maailmanmenoa, ihmisten käyttäytymisen muutoksia, poliittisia muutoksia ja liiketoiminnan perusperiaatteiden ymmärrystä. Viestinnän välineet sekä viestintäympäristö muuttuvat todella nopeasti.

 

Miten pidät huolta jaksamisestasi?

Päivi: Viestinnän alalla olen työskennellyt paljon kriisiviestinnän ja haasteellisten tilanteiden parissa. Olen oppinut irrottautumaan töistä vapaa-ajalla. Osaan mennä offline-tilaan.

Parasta aivolepoa on hankkiutua eri ihmisten seuraan. Myös luonnossa on helppo päästä irti työstä. Mökillä teen fyysistä työtä, jossa saa liikuntaa ja näkee nopeasti työn tuloksen. Lisäksi hoidan naapurin koiraa, soitan rumpuja ja ajan moottoripyörällä.

Miina: Pyrin pitämään huolen siitä, että omille harrastuksille on aina tilaa kalenterissa. Mitä kiireisempi tilanne on töissä, sitä enemmän huomaan vapaa-ajalla tarvitsevani aikaa harrastusten parissa. Vedän tiukan treenin, maalaan, rentoudun musiikin tai tv-sarjojen parissa tai lähden vaikkapa vaeltamaan. Kuntoilu on minulle tärkeää, koska siinä voin kerta toisensa jälkeen ylittää itseni.

Oman jaksamisen kannalta olennaista on mielestäni myös se, että osaa priorisoida työtään ja olla armollinen itselleen. On hyvä kuulostella, mitkä ovat voimavarani juuri nyt.

 

Millaisia vinkkejä antaisit itsensä johtamiseen viestijän työssä?

Miina: Itsensä johtamisen taidot ovat viestijän työssä ensiarvoisen tärkeitä. On hyvä tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Mieti, mitkä asiat on järkevää toteuttaa itse, mitkä taas järkevämpi antaa jonkun muun toteutettaviksi.

Lisäksi on hyödyllistä pyrkiä jatkuvasti haastamaan ja uudistamaan omaa ajatteluaan. Omiin ajattelu- ja työskentelytapoihin on suhteellisen helppoa jumiutua. Siksi on tärkeää kerätä näkemyksiä mahdollisimman erilaisilta ihmisiltä.

Päivi: Yritä mahdollisuuksien mukaan tehdä asioita hyvissä ajoin. Tällöin jää varaa muutoksille. Jos ei ole ihan pakko tehdä monta asiaa yhtä aikaa, tee yksi asia kerrallaan. Jos tehtävä on iso, tee osa siitä valmiiksi, niin isokin tehtävä etenee koko ajan. Aiemmin niin muodikas ”multitasking” kannattaa unohtaa silloin, kun se ei ole välttämätöntä, sillä aivomme eivät tue moniajoa. Uskalla myös joustaa ja antaa periksi. Vaikka suunnittelit tekeväsi tai julkaisevasi tietyt asiat tällä viikolla, joskus ilmaantuukin jotain akuutimpaa eteen.

 

Miten kehität itseäsi ammatillisesti?

Päivi: Seuraan ajankohtaisia asioita oli kyse sitten omasta alasta, ammatista tai yhteiskunnasta ylipäätään. Palaan välillä perusasioihin. Kertaan niitä, enkä luule aina tietäväni, muistavani tai osaavani kaikkea. Saatan oivaltaa perusasiat uudelleen eri tavalla.

Harrastan törmäyttämistä. Sillä tarkoitan, että pyrin altistamaan itseni erilaisille ihmisille, taiteelle, ilmiöille tai muulle sellaiselle, mikä ei liity suoraan alaani. Pyrin aktiivisesti pysymään kuplani ulkoreunoilla ja vierailemaan sen ulkopuolella, etten jäisi sen vangiksi.

Miina: Ammatillisen kehityksen kannalta on tärkeää pysyä kartalla oman alan kehityksestä, esimerkiksi seuraamalla ajankohtaisia puheenaiheita, lukemalla kiinnostavia kirjoja ja osallistumalla koulutuksiin ja tapahtumiin. Tärkeää on pyrkiä siirtämään oppeja käytännön työhön ja tietoisestikin hakeutua omassa työssään uudenlaisten oppimiskokemusten äärelle.

 

Miksi unelmointi on tärkeää?

Miina: Unelmointi on ehdottoman tärkeää, sillä se toimii monesti eteenpäin vievänä voimana omille ajatuksille ja asenteelle. Kun uskaltaa unelmoida, on helpompi uskaltaa elää unelmiaan todeksi.

”Unelmointi toimii eteenpäin vievänä voimana.”

Päivi: Ihmiselle on annettu kyky unelmoida. Käytä sitä. Ajatuksen suuntaaminen kohti omaa tavoitetta vie lähemmäs sitä.

Uskalla unelmoida isosti. Voihan olla, että joskus omat suunnitelmat menevät pieleen, mutta eniten harmittaa, jos jää vain lähtötelineisiin arvuuttelemaan. Jos joku tarjoaa tilaisuutta astua aavistuksen liian isoihin kenkiin, astu.

Vain kokeilemalla selviää, oliko jokin hyvä idea vai ei. Jos jotain ei osaa, niin sitä voi aina lähteä selvittämään tai vain kokeilla. Matkalla oppii. Ketään muuta ei tarvitse uravalinnoissa miellyttää kuin itseään. Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa tietä omalla uralla.

 

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Teksti: Maaria Tommila, viestintä- ja järjestökoordinaattori, Viesti ry

 

Tutustu Viestin mentoriohjelmiin:

Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden mentoriohjelma

Asiantuntijoiden mentoriohjelma