Merja Ylä-Anttila: Uutisointi ei saa olla sellaista, että asiantuntijat kertovat totuuksia
Vieläkö kansa luottaa asiantuntijoihin ja insitituutioihin, vai onko populismi vienyt paikan asiantuntijuudelta ja faktoilta? MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila vastaa neljään väitteeseen asiantuntijuudesta ja populismista.
1. Suomi on titteliuskovainen maa. On hienoa, että nykyisessä mediassa kuuluu dosenttien rinnalla yhä enemmän myös kokemusasiantuntijoiden ääni.
“On hyvä, että ihmisten kokemukset pääsevät esille. Uutisointi ei saa olla sellaista, että asiantuntijat kertovat totuuksia yleisölle, vaan sen pitää olla vuorovaikutteista. Samalla riskinä on, että erilaiset uskomustieteet valtaavat alaa.
Mielipide ja kokemus eivät voi olla samassa asemassa kuin tiede. Näiden välille pitäisi pystyä vetämään rajoja. Perinteinen journalistinen harkinta perustuu siihen, että etsitään mahdollisimman monipuolisia faktoja asioiden ympärille. On asioita, joista jokaisella on mielipiteitä, kuten se, miten minun lapseni tulevat parhaiten hoidetuksi. Nämä arkikokemukset on erotettava asioista, jotka vaativat asiantuntijuutta.”
2. Samojen asiantuntijoiden käyttöä pitää pystyä rajoittamaan kiintiöillä. Julkinen keskustelu kapeutuu, kun samat naamat kommentoivat vuodesta toiseen samoja aiheita.
“Olen tosi huono kiintiöuskovainen. Tietyistä asiantuntijoista tulee suosittuja, koska he osaavat esiintyä ja argumentoida selkeästi. Usein jossain vaiheessa tulee sitten kyllästymispiste ja siirrytään seuraavaan. Asiaa on hyvä tarkkailla ja hakea vaihtuvuutta asiantuntijoiden iän ja sukupuolen suhteen. Olen ollut mukana hankkeessa, jossa kerättiin asiantuntijapankkia, joissa on tarjolla erityisesti naisia. Asiantuntijuus on perinteisesti ollut miesten hallitsema alue. Kyllä mediassa nykyään mietitään diversiteettiä enemmän. All male panel ei ole hyvä missään ohjelmassa.”
3. Mediassa esiintyvistä asiantuntijoista 72 prosenttia on miehiä. Tilanne pitää oikaista ottamalla käyttöön sukupuolikiintiöt.
“En usko tässäkään kiintiöihin, mutta olen hiukan huolissani suomalaisesta tasa-arvokehityksestä. Näkyvissä on heikkoja signaaleja siitä, että naisia on vähemmän yhteiskunnan johtavissa tehtävissä ja yritysten johdossa. Ei riitä, että joku nainen käväisee jossain rikkomassa lasikaton, ja sen jälkeen tilanne palaa ennalleen.”
4. Esimerkiksi talousuutisoinnissa ja politiikassa on mahdollista valita taloustieteilijä sen mukaan, mitä hänen halutaan sanovan. Julkisuudessa pitäisi pystyä avaamaan paremmin sitä, miksi juuri tämä asiantuntija on valittu juuri tähän tarkoitukseen.
“Kyllä tätä voisi reilusti avata. Vuosi sitten julkaisimme yhdessä monen muun päätoimittajan kanssa julkilausuman laatumedian puolesta. Siinä puolustimme muun muassa toimituksen käytäntöjen avoimuutta. Ihmiset kuvittelevat helposti salaliittoja, ja avoimuus auttaa näkemään, ettei tässä ole mitään kummallista. Usein uutistyössä asiantuntijana käytetään sitä, joka kulloinkin sattuu vastaamaan ensimmäisenä puhelimeen. Jonkinlainen faktalaatikko jutun yhteydessä, jossa tätä avattaisiin voisi olla hyvä.”
Teksti: Ninni Lehtniemi / Kaskas Media
Merja Ylä-Anttila osallistuu Viestin järjestämään Vale, emävale, populismi – valtasiko #asiantuntijapopulisti median? -keskustelutilaisuuteen SuomiAreenassa 13.7. klo 10-11.15. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan keskustelijoiden näkemyksiä populismista! #asiantuntijapopulisti