Skip to content

Olin neljä vuotta töissä viestijöiden ammattijärjestössä – mitä jäi käteen?


Julkaistu: 04.06.2020
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Kesäkuussa uusiin haasteisiin siirtyvä Viesti ry:n viestintä- ja järjestöpäällikkö Laura Piiroinen kokosi yhteen neljän vuoden mittaisen Viesti-uransa tärkeimmät opit ja oivallukset viestinnän alasta. Viestijöiden kannattaa muistaa arvostaa alaansa, huolehtia itsestään ja päivittää taitojaan muuttuvan maailman mukana. Viestintä on mahtava, aikaansa seuraava ja merkityksellinen ala – kehitetään sitä yhdessä eteenpäin!

 

Viestijä, luota itseesi ja taitoihisi: se kasvattaa koko ammattikunnan arvostusta

Me viestijät olemme todellisia moniosaajia. Olen tosin harmikseni huomannut, että emme aina muista olla ylpeitä alastamme tai edes tiedostaa, kuinka laajaa osaamisemme on. Erityisesti koronakriisi on osoittanut, miten nopeasti, joustavasti ja ammattitaitoisesti viestijät toimivat kovankin paineen alla. Toivonkin, että kriisin myönteisenä lopputulemana on se, että muistamme nostaa omaa häntäämme ja tuoda myös kollegojen onnistumiset esiin. Jokaisen viestijän ammattiylpeys nostaa koko alan arvostusta.

 

Huolehdi jaksamisestasi ja rakenna inhimillistä työelämää

Yksi viestijän työn varjopuolista on tietynlainen rajattomuus. Työ ei koskaan lopu ja sitä voi nykyaikaisilla työvälineillä tehdä periaatteessa mistä tahansa. Vuonna 2017 toteutetussa Viestinnän ammattilaiset -tutkimuksessa lähes kolmasosa vastanneista kertoikin harkitsevansa alanvaihtoa. Yksi kolmesta mainitusta alanvaihtoon kannustavasta syystä oli työn kuormittavuus.

Vaikka viestijän työ on kiistatta mielenkiintoista, palkitsevaa ja merkityksellistä, sen takia ei kannata vetää itseään piippuun. Toivon, että rakennamme tahoillamme inhimillistä työelämää pitämällä huolta itsestämme ja kollegoistamme asettamalla työlle rajoja ja luomalla keskustelukulttuuria, jossa työn vaatimuksista voi puhua avoimesti. Uupumus tulee valitettavasti näkyväksi useimmiten vain yksilötasolla, vaikka se on yhteinen, rakenteellinen haaste. On tärkeää pitää yhdessä huolta siitä, että viestintä ei tulevaisuudessakaan ole ala, jossa täytyy olla ylisuorittaja menestyäkseen.

 

Älä anna täydellisyyden tavoittelun estää onnistumisia

Vuonna 2016 opiskelin puheviestintää Jyväskylän yliopistossa ja hain Viestin viestintäharjoittelijan paikkaa. Videohakemukset eivät olleet vielä silloin kovinkaan yleisiä ja halusinkin erottua muiden hakijoiden joukosta videon avulla. Viimeinen hakupäivä ehti jo pimentyä, kun otin yhä uusia ja uusia ottoja. Lopulta hämärä ajoi minut kuvaamaan videon kylpyhuoneeseen, koska se oli asuntomme parhaiten valaistu huone. Vähintäänkin kotikutoisen studioni kamerajalkana toimi pesukone ja koirani hääräsi mukana kuvausassistenttina.

Viestijän on tärkeä tunnistaa, milloin työn jälki on riittävän hyvää. Täydellisyyden tavoittelu voi pahimmassa tapauksessa estää menestyksekkäät kokeilut. Tekemäni video oli kaukana virheettömästä, mutta minun onnekseni tämä persoonallinen lähestymistapa otettiin Viestissä hyvin vastaan. Jos olisin antanut työni puutteiden haitata minua liiaksi, en olisi lähettänyt työhakemustani eikä Viesti-urani olisi koskaan päässyt vauhtiin.

 

Hio taitojasi jatkuvasti ja pidä yhtä kollegojen kanssa

Laskeskelin, että Viesti-vuosien aikana olen ollut järjestämässä satoja tapahtumia. Jäsenkoulutukset ja -tapahtumat ovat ehkä Viestin suosituin jäsenetu, eivätkä suotta. Olen iloinen siitä, että niin moni viestijä on ymmärtänyt jatkuvan ammatillisen kehittymisen tarpeen. Sen lisäksi, että jäsentilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia uutta, ne myös tuovat viestijät yhteen. Verkostoituminen voi sanana kuulostaa lattealta, mutta sen ydin on inhimillinen ja lämmin. Tarvitsemme toisiamme niin työelämässä kuin muutenkin.

Koronakriisi on osoittanut, että maailma voi muuttua hyvinkin nopeasti. Ammattijärjestöjä tarvitaan pitämään huolta, antamaan neuvoja ja luomaan verkostoja. On hienoa, että Viesti on saanut olla viestijöiden apuna myös tänä merkillisenä keväänä. On tärkeää jatkaa alamme kehittämistä. Siihen tarvitaan jokaista viestijää ja koko alan kattavaa yhteishenkeä.

 

Kiitokset

Haluan kiittää jäseniä ja kaikkia yhteistyökumppaneita näistä vuosista, joina olen saanut kasvaa harjoittelijasta viestintäkoordinaattoriksi ja myöhemmin toiminnanjohtajan sijaiseksi. Toivon, että myös muissa organisaatioissa uskalletaan luottaa uransa alussa oleviin tekijöihin ja annetaan mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. On ollut suorastaan etuoikeus päästä syventymään viestinnän alaan ja tutustumaan viestijäkollegoihin Viestin kautta. Toivotan kaikille aurinkoista ja rauhallista kesää!

 

[our_team image=”https://www.viesti.fi/wp-content/uploads/2020/06/viesti2020-vari-2048px-srgb-33-2.jpg” title=”Laura Piiroinen” subtitle=”Viestintä- ja järjestöpäällikkö (18.6.2020 saakka)” email=”laura.piiroinen@viesti.fi” phone=”044 700 4044″ facebook=”” twitter=”https://twitter.com/laurapiiroinen” linkedin=”https://www.linkedin.com/in/laurapiiroinen/” vcard=”” blockquote=”” style=”horizontal” link=”” target=”” animate=””][/our_team]