Opiskelija, näin valmistaudut työelämään
Opiskelumaailmasta työelämään siirtyminen saattaa tuntua isolta harppaukselta. Monelle vastavalmistuneelle se onkin todellinen hyppy tuntemattomaan. Työelämään valmistautumisen voi kuitenkin aloittaa jo opiskeluaikoina. Viestin hallituksen jäsen ja opiskelijoiden mentoriohjelmassa mentorina toiminut Miina Salmenharju kokosi viestinnän alalle aikoville vinkkejä työelämää varten.
Rakenna ammatillisia verkostoja jo opiskeluaikana ja seuraa, mistä alallasi tällä hetkellä puhutaan
Käy ammatillisisissa tilaisuuksissa ja seuraa alan keskusteluja somessa. Näin saat vihiä siitä, minkälaisia taitoja alallasi tarvitaan ja mitä juuri sinä itse voisit ottaa haltuun oman osaamisesi vahvistamiseksi.
Viestin tapahtumat ja koulutukset ovat apunasi, kun haluat pysyä kartalla ajankohtaisista viestinnän teemoista ja oppia uutta. Saatat myös tutustua tuleviin työnantajiisi ja kollegoihisi! Opiskelijajäsenenä olet tervetullut aivan kaikkiin Viestin tilaisuuksiin. Viestillä on myös nimenomaan opiskelijoille suunnattuja tapahtumia.
Ole utelias: suhtaudu laajanäköisesti tutkintoosi ja tutustu oman tieteenalasi ulkopuolisiin asioihin
Älä valitse ilmeisintä opintopolkua puntaroimatta ensin erilaisia vaihtoehtoja. Ei ole lainkaan hassumpi idea sisällyttää omaan tutkintoosi monipuolisesti eri tieteenalojen opintoja: opiskele rohkeasti ja laaja-alaisesti erilaisia asioita. Monipuolinen tutkinto avittaa näkökulmiesi avartumista. Suurimmat oivallukset tapahtuvat usein eri tieteenalojen risteyskohdissa.
Viestijälle on tärkeää tutustua erilaisiin aloihin jo opiskeluvaiheessa, sillä viestijät työskentelevät alati vaihtuvien substanssien parissa. Kun jo opiskeluaikana treenaat erilaisten asioiden haltuun ottamista, olet melkein huomaamattasi kartuttanut viestinnän asiantuntijatyössä tärkeää taitoa.
Tartu ennakkoluulottomasti uusiin työmahdollisuuksiin – myös sellaisiin, joita et ole aiemmin tullut ajatelleeksi
Opiskeluaika sopii erinomaisesti monenlaisten työtehtävien kokeiluun ja omien ajatusten peilaamiseen. Kun kokeilet erilaisia asioita, pääset jyvälle vahvuuksistasi. Lisäksi saat konkreettista tuntumaa siihen, millaisista työtehtävistä olet – tai et varmasti ole – kiinnostunut. Sekin on nimittäin tärkeä oivallus! Parhaimmillaan kokeileminen voi johtaa juuri sinulle parhaiten sopivan työn löytymiseen sieltä, mistä et aikaisemmin ole hoksannut edes etsiäkään. Joskus kiinnostuksen kohteet saattavat muuttua radikaalistikin sitä myöten kun kokemusta kertyy, joten älä sulje mitään ovea lopullisesti takanasi.
Varaudu siihen, että opiskelu ei pääty opinnoista valmistumiseen, vaan vasta alkaa siitä
Vaikka opintosi valmistavat sinua työelämään, on todennäköistä, että etenkin uran alkuun kuuluu valtavasti erilaisten käytännön taitojen opettelua. Nykyisen ja myös tulevaisuuden työelämäsi näkökulmasta on ehdoton vahvuus, että osaat kehittää omaa osaamistasi jatkuvasti työn ohessa ja tarvittaessa kykenet hyppäämään jopa aivan uudenlaisten tehtävien äärelle. Pidä siis mielesi avoinna uusien asioiden oppimiselle valmistumisen jälkeenkin.
Yritä keskittyä omiin vahvuuksiisi – niihin asioihin, joissa koet olevasi hyvä
Suurin osa opiskelijoista, vastavalmistuneista ja myös osa työssäkäyvistä on enemmän tai vähemmän epävarmoja omasta osaamisestaan. Viimeistään valmistumisen jälkeen onkin hyvä pysähtyä miettimään esimerkiksi opintojen, aiemman työkokemuksen, harrastuneisuuden tai kiinnostuksen kohteidesi kautta, mitkä ovat omia vahvuuksiasi.
Tarkastele myös muita ominaisuuksiasi eli sitä, millainen olet ihmisenä: millaiset asiat saavat sinut innostumaan ja mitkä tekijät kuormittavat sinua kohtuuttomasti. Oletko vastuuntuntoinen, tarjoatko tukea muille, saatko mahtavia ideoita tuosta vain? Jos omien vahvuuksien löytäminen on haastavaa, pohdinnan tueksi on monipuolisesti erilaisia työkaluja. Viestin jäsenenä saat myös sparrausta uravalmentajilta ja tukea työelämän haastaviin tilanteisiin työpsykologeilta.
Pyydä urapohdintojesi tueksi mentoria ja ole avoin uusille ajatuksille
Esimerkiksi Viestin mentoriohjelmat ovat hyvä tuki oman suunnan ja urapolun löytämiseen. Mentorilta saat sparrausta ja vinkkejä uran rakentamiseen sekä ihan käytännön työntekoon. Mentoroinnin yksi suurimmista anneista onkin ”hiljainen tieto”, joka on todella tärkeää ammatillisen kehittymisen kannalta.
Miina Salmenharju
Viesti ry:n hallituksen jäsen
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija, Bear it Oy