Opiskelija, pidä puolesi!
Olen kuullut villejä tarinoita ajoista, jolloin vastalakitetut ylioppilaat pääsivät tuosta noin vain kesätöihin vaikkapa paikallislehden toimitukseen. Siis oikeaan kesätyöhön, josta maksettiin ihan oikeaa palkkaa.
Nykyopiskelijasta tämä kuulostaa lähes utopialta. Omaan alaan liittyviä palkallisia kesätyöpaikkoja on yhä vaikeampi löytää, sillä kesätöiden sijasta tarjolla on harjoittelupaikkoja, joihin liian usein pyritään saamaan palkattomia tekijöitä. Nyt seuraa pari sanaa tärkeästä aiheesta.
Älä lankea houkutukseen
Viestinnän opiskelijoille opintoihin kuuluva työharjoittelu on usein ensimmäinen kosketus oman alan työhön. Lähtökohtaisesti harjoittelusta kuuluu aina saada palkkaa! Työharjoittelu on rinnastettavissa oikeuksiltaan ja velvollisuuksiltaan normaaliin ansiotyöhön. Harjoittelija kuuluu työlainsäädännön ja työehtosopimusten piiriin, jossa palkansaajana oikeutesi ja velvollisuutesi on määritelty.
Viesti ry suosittelee viestinnän opiskelijan harjoittelutyön palkaksi 80–90 % kyseisen tehtävän vähimmäispalkasta. Palkkatasoon vaikuttavat työtehtävien vaativuus, työn itsenäisyys, aiempi työkokemus ja opintojen vaihe. Tämä on kirjattu Viestin julkaisemaan vähimmäispalkkasuositukseen, jota on hyvä käyttää tukena myös harjoittelupaikan palkkaneuvotteluissa.
Moni opiskelija törmää työnhaussaan harjoittelupaikkoihin, joista maksetaan palkkaa hyvin vähän tai jopa ei ollenkaan. Vaikka harjoittelu kuuluisi opintoihin, se on kuitenkin työtä, josta lähtökohtaisesti tulisi maksaa korvaus. Ammattijärjestönä puolustamme viestinnän opiskelijoita ja pidämme huolta siitä, että saat koulutustasi ja osaamistasi vastaavaa palkkaa. Haluamme turvata opiskeluajan toimeentulosi.
Vähin, mitä pyydät!
Kun neuvottelet palkasta, voit vedota palkkasuosituksen lisäksi myös oman ansioturvasi kertymiseen työttömyyden varalta. Palkkasi on ainakin oltava vähintään 1165 euroa kuukaudessa, jotta ansioturvan työssäoloehto täyttyy.
Maria Vilppola
Kirjoittaja on Viestin työmyyrä ja pian valmistuva opiskelija, jonka mielestä työharjoittelu ei ole harrastus.