Skip to content

Opiskelija, työnnä jalkasi työelämään!


Julkaistu: 09.03.2016
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Mari_pystySanotaan, että opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa. Voin vahvasti samaistua ajatukseen: olen päässyt opiskelemaan hyvään kouluun unelma-alaa, josta todennäköisesti vielä työllistyykin. Viestinnän opiskelu on toisinaan haastavaa, turhauttavaa ja stressaavaa, mutta myös äärimmäisen palkitsevaa ja motivoivaa.

Opiskelemalla viestintää ei sulje ovia erilaisilta tulevaisuuden vaihtoehdoilta – päinvastoin, se avaa valtavasti vaihtoehtoja. Vaikka muuan opiskelijariennoissa sain kuulla opiskelevani ”tyttöjen tiedettä”, viestinnän opiskelijat ovat varsin skarppia porukkaa. Terävän kynän takana on oltava terävä mieli.

Valtaosa työelämässä jo fuksivuonna

Viestinnän opiskelijat siirtyvät työelämään nopeasti. Välillä tuntuu, että alan harjoitteluun ja töihin on kiire jo fuksivuonna, ettei vain jäisi jälkeen muista. Parhaimmillaan oman alan työkokemukset voivat johtaa hienoihin urapolkuihin tai ainakin erinomaisiin mahdollisuuksiin, mutta kaikki opiskelijat eivät ole yhtä onnekkaita.

Työkokemusta on tärkeää saada mahdollisimman pian opiskelujen alettua, sillä opiskelija, joka valmistuu ilman työkokemusta, on armottomasti pulassa.

Kilpailu viestinnän työ- ja harjoittelupaikoista on kovaa, sillä viestinnän opiskelijat ovat kunnianhimoisia. Hakijoiden taso korkealla, joten monille työskentely opiskelun ohessa tarkoittaakin jotain avain muuta kuin oman alan töitä.

Kaikki työkokemus on arvokasta

Monet viestinnänkin opiskelijoista käyvät opiskelujen ohessa töissä kaupan kassalla, elokuvateattereissa ja tavaratalojen asiakaspalvelussa. Vaikka oman alan kokemusta ei heti saa, kaikki kokemus on arvokasta pääomaa aina seuraavaa työpaikkaa ajatellen.

Opiskelujen ohessa rutiininomainen työnteko saattaa motivoida ahkerammin koulunpenkkiin, koska jokainen meistä viestinnän opiskelijoista haluaa päästä kunnolla kiinni omaan alansa työhön.

Toisaalta tasaiset tulot ovat varsin mukava asia, vuokra pitää maksaa ja jääkaapissa on oltava muutakin kuin valo.

Kaksi työpäivää yhden vuorokauden aikana

Helppoahan työn ja opiskelun yhdistäminen ei aina ole, varsinkin kun työtä on tehtävä suhteellisen paljon, jotta toimeentulo on todellakin turvattu. Noin viidensadan euron suuruisella opintotuella ja asumislisällä maksaa enää harvassa kaupungissa edes vuokraa, saati muita elämän kuluja.

Mutta nuorenahan sitä jaksaa – vai jaksaako?

Kun ensin opiskelee työpäivän pituisia rupeamia yliopistolla ja sen jälkeen menee vielä kassalle istumaan puoleen yöhön asti, väsyy melko nopeasti. Kouluhommien tekeminen viivästyy, eikä noppia tule samaan tahtiin.

Lainapainotteisuus voi viivästää valmistumista

Jos opintotukia leikataan, valmistumisajat saattavat pidentyä entisestään. Opintolainaa välttelevät opiskelijat hamuavat helposti lisää keikkatöitä, mikä vie aikaa opiskelulta.

Moni opiskelija välttää lainan ottamista viimeiseen asti. Tulevaisuuden työpaikat ovat kuitenkin vielä matkan päässä, eikä työuraa haluta aloittaa heti lainaa maksamalla.

Opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa. Haluaisin käyttää sen kerryttämällä tietoa, taitoa ja uusia kokemuksia – en lainaa.

 

Mari Liukkonen, Viesti ry:n hallituksen opiskelijajäsen.