Taru Tujunen: Pelkät akateemiset meriitit eivät enää ole asiantuntijuuden itseisarvo
Vieläkö kansa luottaa asiantuntijoihin ja insitituutioihin, vai onko populismi vienyt paikan asiantuntijuudelta ja faktoilta? Viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja ja kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen vastaa neljään väitteeseen asiantuntijuudesta ja populismista.
1. Samojen asiantuntijoiden käyttöä pitää pystyä rajoittamaan kiintiöillä. Julkinen keskustelu kapeutuu, kun samat naamat kommentoivat vuodesta toiseen samoja aiheita.
“Suomen kokoisessa maassa ei ole edes mahdollista rajoittaa asiantuntijoiden käyttöä. Rajoittaminen saattaisi johtaa nopeasti siihen, että käytettävät asiantuntijat loppuvat kesken. Kun puhutaan julkisesta keskustelusta, ihmisten pitäisi ymmärtää, että kukaan ei ole irrallaan viitekehyksistä, oli sitten poliittinen toimija, tutkija tai asiantuntija. Kaikilla on tulokulmansa, minkä ymmärtäminen helpottaa isompien kokonaisuuksien hahmottamista.”
2. Poliittista viestintää ei voi tehdä ilman voimakasta totuuden värittämistä.
“Ei pidä paikkaansa. Harvoin on olemassa absoluuttinen totuus, ja politiikkaan kuuluu elimellisesti se, että isoissa asioissa on aina useita eri näkökulmia. Politiikkaa on myös lupa katsoa ideologisten silmälasien läpi.”
3. Suomi on titteliuskovainen maa. Hyvä, että nykyisessä mediakeskustelussa kuuluu dosenttien rinnalla yhä enemmän myös kokemusasiantuntijoiden ääni.
“MItä moniäänisempää keskustelua käydään, sen parempi. Elämme maailmassa, jossa akateemiset meriitit eivät enää yksinomaan ole asiantuntijuuden itseisarvo. Ne eivät välttämättä herätä samanlaista luottamusta kuin aiemmin. Akateemiset asiantuntijat tuovat keskusteluun oman näkökulmansa ja kokemusasiantuntijat omansa. Kaikille näkökulmille pitää olla tilaa.”
4. Asiantuntijuus rakentuu tänä päivänä enemmän itsensä brändäyksen kuin akateemisten meriittien kautta.
“Nykyään lähes kuka tahansa voi saada äänensä kuuluviin eri keskustelussa. Aiemmin on ajateltu, että muilla kuin tietyillä asiantuntijoilla, poliitikoilla ja talouspäättäjillä ei ole lihaksia tai meriittiä käydä niitä. Tämän ilmiön rinnalla kulkee kuitenkin perinteinen asiantuntijuus, ja sitä tarvitaan paljon. Mutta esimerkiksi poliittiset instituutiot ja yliopistomaailma joutuvat tulevaisuudessa pohtimaan, miten ne keskustelevat suuren yleisön kanssa. Yleisö ei enää pidä itsestään selvänä, että professorin tai akateemisen tutkijan suusta tulee absoluuttinen totuus.”
Teksti: Kristiina Markkanen / Kaskas Media
Tujunen juontaa Viestin järjestämän Vale, emävale, populismi – valtasiko #asiantuntijapopulisti median? -keskustelutilaisuuden SuomiAreenassa 13.7. klo 10-11.15. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan keskustelijoiden näkemyksiä populismista! #asiantuntijapopulisti