Teetkö vaikuttajaviestintää? Rekisteröidy uuden lain mukaisesti avoimuusrekisteriin – ilmoittamatta jättämisestä voi seurata sakko
Uuden avoimuusrekisterilain mukaan organisaatioiden on ilmoitettava eduskuntaan ja ministeröihin kohdistuvasta vaikuttamisesta sekä sen neuvonnasta osoitteessa avoimuusrekisteri.fi. Rekisteröityminen avoimuusrekisteriin on tehtävä 31.3.2024 mennessä ja ilmoittaminen vaikutustoiminnasta alkaa kesällä. Viesti järjestää jäsenilleen 6.2. myös webinaarin, jossa voi kysyä mitä vain avoimuusrekisterin asiantuntijalta, Valtiontalouden tarkastusviraston ylitarkastajalta Ines Gullichsenilta.
Mikä on avoimuusrekisteri?
Avoimuusrekisteri on uusi verkkopalvelu, joka on avattu osoitteeseen avoimuusrekisteri.fi. Laki on astunut voimaan 1.1.2024, jolloin on alkanut myös rekisteriin ilmoittautuminen. Avoimuusrekisteriin ilmoitetaan vuoden 2024 alusta lähtien eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta pitkäjänteisestä
- vaikuttamistoiminnasta eli lobbauksesta
- vaikuttamistoiminnan konsultoinnista.
Avoimuusrekisteri sisältää tietoa vaikuttajista, vaikuttamisesta ja vaikuttamiseen käytetyistä resursseista. Tieto on julkista ja kuka tahansa voi tarkastella sivustoa maksuttomasti.
Avoimuusrekisterilain tarkoituksena on ennen kaikkea lisätä yhteiskunnallisen päätöksenteon avoimuutta ja vahvistaa kansalaisten luottamusta, kertoi oikeusministeriön yksikönpäällikkö Niklas Wilhelmsson avoimuusrekisterin infotilaisuudessa keväällä 2023.
Oikeusministeriö vastaa avoimuusrekisteriä koskevan lainsäädännön seurannasta ja kehittämisestä. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) taas vastaa avoimuusrekisteriin tehtävien ilmoitusten tarkastamisesta ja ilmoitusvelvollisuuden valvonnasta.
Miten avoimuusrekisteri toimii?
Avoimuusrekisteri toimii ilmoitusmenettelyllä, mikä tarkoittaa sitä, että ilmoitusvelvolliset organisaatiot ilmoittavat itse lain vaatimat tiedot avoimuusrekisteri.fi -palveluun.
Ilmoittaminen on maksutonta ja vaatii vahvaa tunnistautumista. Ilmoitukset tehdään rekisteriin suomeksi tai ruotsiksi
Ilmoitus vaikuttamistoiminnasta tehdään kahdesti vuodessa. Jos ilmoitusvelvollinen ei ilmoita vaikuttamistoiminnasta 1.1.2024 alkaen, voi VTV määrätä uhkasakon.
–Sanktiomahdollisuus parantaa rekisterin käyttöönottoa, kertoi VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson infotilaisuudessa.
Kenen pitää ilmoittaa vaikuttamistoiminnasta?
Avoimuusrekisterissä ilmoitusvelvollisia ovat oikeushenkilöt ja yksityiset elinkeinoharjoittajat, jotka harjoittavat eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvaa vaikuttamistoimintaa tai vaikuttamistoiminnan neuvontaa. Oikeushenkilöitä voivat olla esimerkiksi yritykset, yhteisöt ja viranomaiset. Muutamia poikkeuksiakin löytyy.
Yksityishenkilöt eivät ole ilmoitusvelvollisia, mutta olennaista on tunnistaa, koska toimitaan yksityishenkilönä ja koska toiminta ajaa työnantajan tai asiakkaan etua, muistutti oikeusministeriön eritysiasiantuntija Sami Demirbas infotilaisuudessa.
Vaikuttamistoiminnasta ilmoitetaan 1.7. alkaen
Avoimuusrekisterin ensimmäisenä vuonna tietoja vaikuttamistoiminnasta aletaan kerätä huhtikuusta alkaen ja niistä ilmoitetaan rekisteriin heinä–elokuun aikana. Jatkossa vaikuttamistoiminnasta ilmoitetaan puolen vuoden välein aina tiedot edellisiltä kuudelta kuukaudelta, kerrotaan Valtiontalouden tarkastusviraston uutisessa.
Kysy lisää asiantuntijalta Viestin webinaarissa
Vaikuttaako avoimuusrekisteri epäselvältä kokonaisuudelta? Tai haluaisitko kysyä jotain vaikuttamistoiminnan muuttuvaan raportointiin liittyen? Ilmoittaudu Viestin webinaariin, jossa Valtiontalouden tarkastusviraston Ines Gullichsen kouluttaa viestijöitä avoimuusrekisteristä ja vastaa kysymyksiin.