Viestijöiden vähimmäispalkkasuositus päivittyy yksityisellä sektorilla – suosituksiin 4 prosentin korotus
Viestinnän ammattilaisten vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille tulee voimaan 1.5.2024. Suositus on voimassa 31.5.2025 asti. Vähimmäispalkkasuosituksen ovat laatineet Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry sekä Viestin kattojärjestö Akavan Erityisalat.
–Viestijät voivat hyödyntää palkkasuositusta esimerkiksi palkkaneuvotteluissa. Myös yksityisen sektorin työnantajat voivat käyttää palkkasuositusta esimerkiksi palkan määrittelyn tai palkkakehityksen ja palkka-avoimuuden tukena, sanoo Viestin toiminnanjohtaja Siina Repo.
Lähes viidesosa (18 %) viestijöistä kertoo Viestinnän ala 2023 -tutkimuksessa, ettei heidän työsuhteessa hyödynnetä mitään työehtosopimusta. Suurella osalla (78 %) on käytössä jokin muu työehtospimus.
–Vähimmäispalkkasuositus on tehty siksi, että viestinnän alalla ei ole omaa yleissitovaa työehtosopimusta määrittelemässä alan palkkatasoa. Säännöllisesti jäsenillemme tehtyjen kyselyiden pohjalta ei ainakaan toistaiseksi ole noussut riittävän vahvaa tarvetta omalle työehtosopimukselle.
Vähimmäispalkkasuositus perustuu työn vaativuuteen
Vähimmäispalkkasuositus perustuu työn vaativuuteen, jonka mukaan palkat on ryhmitelty asiantuntijatason, vaativan asiantuntijatason, päällikkötason ja johtotason tehtäviin. Vaativuustasojen mukaisia tehtävänkuvauksia on avattu suosituksessa.
Suositus vähimmäispalkaksi nousee 4 prosentilla
Viestinnän palkkojen yleiskorotuksessa on huomioitu vähimmäispalkkasuositukseen vuonna 2023 tullut 2 prosentin korotus. Lisäksi tätä on verrattu 2023–2024 tehtyjen yleisten työmarkkinaratkaisujen korotusten kustannusvaikutukseen (6–7 %).
Työn vaativuuden ja sijainnin mukaiset vähimmäispalkkasuositukset vuodelle 2024 ovat seuraavanlaiset: