Skip to content

Viestinnän tulevaisuus 2019


Julkaistu: 18.12.2018
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Viestinnän vuosi 2018 on ollut jälleen kehittyvän viestinnän vuosi. Tikulla silmään, joka joitakin kriisiviestinnän tilanteita muistelee, joten suunnataan saman tien katse eteenpäin. Viestinnän onnellinen nousu näyttää jatkuvan myös ensi vuonna. ICCOn raportin mukaan viestintäalan kehitys jatkuu vahvana globaalisti.

Kuilu arvoa tuottavien ja omaa etuaan etsivien brändien välillä kasvaa. Yleisö on valikoivampaa suosionosoituksissaan, tekee ostopäätöksissään arvovalintoja ja siivoaa myös sometilejään. Mukana on silti pysyttävä, mutta entistä laadukkaammin. Viimeistään nyt on aika miettiä oman organisaationsa merkitystä maailmassa ja samalla sosiaalisen median kanavien roolia – mitä sinä tarjoat asiakkaillesi ja seuraajillesi?

 

Kokonaisuuksien hallintaa, proaktiivisuutta ja suunnitelmallisuutta

Reaktiivinen viestintä kehittyy yhä proaktiivisemmaksi, eli kriisit ehkäistään ennalta. Kriisiviestinnän valmennuksia kysytäänkin jatkuvasti enemmän.

Nyanssien taju kehittyy. Äänensävyllä on merkitystä, yritysmielikuvalla ja vuorovaikutustyylillä on väliä. Pitää osata kuunnella ja kiteyttää. Joskus pitää repäistä, jotta erottuu. On oltava jotakin mieltä, suunniteltava, kenet halutaan kuulolle ja ketkä saavatkin vähän loukkaantua.

Yksittäisten nostojen keskittymisen sijaan pohditaan yhä enemmän kokonaisuuksia. Viestinnän tehtävät pirstaloituvat, mutta toimivien kokonaisuuksien merkitys kasvaa.

Viestintä lähenee edelleen liiketoiminnan ydintä ja viestinnästä tulee liiketoimintastrategian paras kaveri. Viestinnän on pakko integroitua johtamiseen, koska vanhanaikainen johtaminen on kallista, tehotonta eikä se sitouta ketään. Menestyvissä tiimeissä on psykologinen turvallisuuden tunne, jota johtaja pystyy rakentamaan viestinnän avulla.

Johtajilta vaaditaankin yhä parempia viestinnän taitoja. Johdolta toivotaan avoimuutta, suunnan näyttämistä, vastuuttamista ja rajojen vetoa, rakentavaa keskustelutaitoa, someaktiivisuutta, läsnäoloa ja vuorovaikutustaitoja sekä empatiaa ja työyhteisön tukemista.

 

Uusi osaaminen löytyy uusista verkostoista

Vaikuttavuus on kaiken A ja O, viestinnällä halutaan nostaa esiin merkityksiä. Merkityksellisyyden kokemuksen tärkeys kasvaa.

Digitaalinen maailma on henkilökohtainen, se on nopea ja tulee enemmän iholle kuin printti. Tarvitaan empatiaa, pelisääntöjä, eettisesti hyviä ratkaisuja ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Kun rutiinityö digitalisoituu, niin tarvitaan asiakkaan kohtaamista. Asiakaspalvelijasta tulee merkityksellisten kohtaamisten ammattilainen.

Yhteistyö verkostoissa lisääntyy, mikä edellyttää erilaisuuden ymmärtämistä sekä perinteisten organisaatiorajojen tai hierarkioiden murtumista. Verkostoyhteistyö tarkoittaa harjoittelua ja hidasta, kärsivällistä verkostojen rakentamistyötä. Uusi osaaminen löytyy uusista verkostoista ja uusista tavoista toimia.

Viimeaikoina erityisesti palvelumuotoilu ja uudenlainen asiakaslähtöisyys ovat olleet Suomessa kovassa nosteessa. Asiakasta pitää ymmärtää, jotta häntä voidaan palvella paremmin. Puhutaan myös inbound-markkinoinnista, eli asiakaslähtöisestä ja ratkaisukeskeisestä markkinoinnista, joka ei keskeytä, hae huomiota tai tyrkytä, vaan houkuttelee asiakkaan luokseen merkityksellisillä sisällöillä ja ratkaisuilla.

Some on tullut osaksi arkea, mutta sen suunnitelmallinen ja strateginen käyttö osana liiketoimintaa kehittyy edelleen. Muutama vakiintunut kanava kehittää uusia käyttömuotoja. Facebook valtaa LinkedInin ja YouTuben tonttia. Vaikuttajamarkkinointi alkaa etsiä uusia kanavia, esimerkiksi podcasteista.

 

Vuoden 2019 tärkeimpiä teemoja viestinnässä

 

  • Asiakaslähtöisyys
  • Kohderyhmäkeskeisyys
  • Palvelumuotoilu
  • Nyanssien taju
  • Sosiaalisten yhteisöjen hallinta
  • Yritysmielikuva ja asiakaskokemus
  • Inboundmarkkinointi
  • Ajatusjohtajuus
  • Suunnitelmallisuus ja suuremmat kokonaisuudet
  • Vaikuttavuus
  • Rohkeus – joskus ylilyöntejäkin
  • Eettisyys
  • Vaikuttajamarkkinoinnin uudet kanavat
  • Vaikuttajaviestinnän kasvu vaalien vanavedessä
  • Proaktiivisuus ja kriisien ehkäisy jo ennalta
  • Viestintä, joka palvelee liiketoimintastrategian tavoitteita
  • Johtajien esiintulo viestijöinä
  • Johtamisviestinnässä: muutosjohtaminen, kuunteleminen ja myötätunto (tunne on myös informaatiota), suunnan näyttäminen ja informaation avoimuus

 

Onnellista viestinnän vuotta 2019!

Siina Repo
Toiminnanjohtaja
Viesti ry

 

 

Lähteet:

Kaiku Helsingin Tulevaisuusluotain

Somecon Sosiaalinen media Suomessa 2019 -raportti

ICCOn World PR Report

+ koottuja arvioita mm. Tekiriltä, Ahjolta, Ellun Kanoilta sekä Katleena Kortesuolta ja Outi Ihanainen-Rokiolta.