Skip to content

Älä sittenkään seuraa intohimoasi


Julkaistu: 20.02.2017
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Netti on pullollaan ”follow your passion” –sloganeita, osoittaa start up yrittäjä, Karri Liikkanen kuuden ammattijärjestön yhteisessä urasparraustapahtumassa #Humanisti2020 Helsingin yliopistolla.

– Työstä olevinaan puhutaan entistä enemmän, mutta Googlen hakukäyrät osoittavat, että intohimosta työhön puhutaan vieläkin enemmän.

Urasta puhuttaessa usein ykkösneuvoksi nousee se, että kannattaa seurata omaa intohimoaan tekemiinsä asioihin.

On totta että, intohimo tuo runsaasti mielekkyyttä työpäivään ja intohimolla saa merkittävästi enemmän tulosta kuin vastahakoisuduella.

Innostus yhdistettynä flowhun on ihana tunne, eikä otsa rypyssä puurtajia kukaan oikein jaksa katsellakaan.

Esitän seuraavaksi kuitenkin kolme teesiä, miksi intohimoaan ei kannata aina seurata.

 

1. Jos et seuraa intohimoasi, voit saada työpaikan

Individualistisessa maailmassa olemme jo oppineet kysymään jatkuvasti itseltämme, mitä juuri minä haluan, millainen on minun unelmaurani ja juuri minun unelmieni työpaikka. Asetamme erilaisia reunaehtoja niin nykyiselle kuin tulevallekin työllemme.

Mitä jospa pohtisimmekin enemmän sitä, mitä itse voisimme tarjota työpaikalle, Liikkanen kysyy.

– Kehitä itsesi niin hyväksi, että sinua ei voida jättää huomioimatta. Tee jotain niin kallisarvoisen tärkeää ja kiinnostavaa, että sinulle halutaan maksaa siitä. Meidän ei pitäisi kysyä jatkuvasti sitä, mitä minä saan. On kysyttävä enemmän, mitä mitä voin antaa.

Liiallinen intohimon seuraaminen voi rajata näkökenttää niin, että sokeutuu uusille mahdollisuuksille. Täydellinen intohimo voi myös sinut jumittaa alalle, joka kuoli jo kymmenen vuotta sitten, eikä enää työllistä.

Käännä hallitusti kelkka, jos intohimosi ei tuo sinulle työpaikkaa tai ala ei ollutkaan sinulle sopiva.

Joskus järjestys voi olla myös toinen: opettele nauttimaan siitä, mitä teet tällä hetkellä, äläkä vain odota, että kultahiput putoavat taivaalta syliisi.

Uraverkosto Ompeluseuran UpeaUra -tapahtuman avannut Tarja Halonen sanoi, että hän ei ole koskaan erityisemmin harrastanut urasuunnittelua.

– Olen aina pyrkinyt nauttimaan siitä, mitä teen ja tekemään työni mahdollisimman hyvin. Se on vienyt minua eteenpäin.

 

2. Jos et seuraa jatkuvasti intohimoasi, et uuvu työssäsi niin helposti

Työvoimamme on polarisoitunut. On heitä, jotka eivät tunnu saavan mitenkään töitä ja sitten on se sektori, joka tekee töitä viiden ihmisen edestä päivässä.

Usein vieläpä viimeksi mainitun Duracell-pupun ajatusmaailmaa hallitsee paholainen, jonka nimi on ”intohimo työhön”.

Kun työ on intohimo ja elämäntapa, se voi jossakin vaiheessa käydä sekä itselle että lähipiirille raskaaksi. Miljoona asiaa roikkuu to do -listalla ja olisi ihanaa muuttaa koko maailma siinä sivussa, mutta pahus kun tunnit eivät riitä. Ja terveys menee.

Työn intohimon hillitseminen voi joissain tapauksessa tuoda rauhallisemmat yöunet ja parempia ihmissuhteita elämään. Myös levännyt pomo on mukavampi, kuin burn outin partaalla oleva.

 

3. Parempaa bisnestä – kuuntele muiden intohimoja ja vasta sen jälkeen omaasi 

Moni perustaa yrityksen siksi, että saa tehdä juuri sitä, mitä haluaa. Kurjat kuppilat –tv-sarjan jaksossa ravintola oli omistajansa intohimo, mutta asiakkaita siellä ei käynyt.

Voi olla, että sinusta on maailman ihaninta virkata pipoja tai askarrella pihatonttuja, mutta onko niille kysyntää?

Jos kauppa ei käy, vika on yleensä joko itse tuotteessa, hinnassa tai markkinoinnissa, mahdollisesti jopa kaikissa.

Tähän auttaa kuuntelu. Jos et kuuntele pelkästään omaa intohimoasi, vaan asiakkaidesi, saat yrityksesi kukoistamaan ja varmistat samalla työpaikkasi.

Kysy asiakkailta, tunnustele fiilistä tapaamisessa tai yhteydenotossa. Kuuntele työntekijöitäsi, pomoasi, puolisoasi, lähipiiriäsi. Pysähdy.

– Opettele ne taidot, jotka sinulta puuttuvat unelmiesi saavuttamiseksi, Liikkanen rohkaisee.

Maailma huutaa sinulta palvelusta, tee se sille. Mutta muista kuitenkin ensin kuunnella, mitä se sanoo.

 

Siina Repo

Kirjoittaja on Viesti ry:n toiminnanjohtaja