Skip to content

Tutustu jäsenmaksuihin

Viestin jäsenenä maksat kiinteää jäsenmaksua oman työelämätilanteesi mukaisesti. Jos olet palkkatyössä, saat yhdellä jäsenmaksulla sekä Viestin että työttömyyskassa Erkon jäsenyyden. Jäsenmaksu maksetaan kuukausittain tai kerran vuodessa. Lisäksi jäsenmaksun voi vähentää verotuksessa. Jäsenmaksut ilmoitetaan automaattisesti verottajalle.

Jäsenmaksuluokat

1. Jäsenmaksu 32 e / kk

Työ- tai virkasuhteessa tai muussa vastaavassa palkkatyössä (esim. työsuhteinen freelancer). Perusjäsenmaksu maksetaan myös, jos olet saanut ns. tukipaketin irtisanomistilanteessa.

2. Osa-aikaisesti työskentelevän jäsenmaksu 20 e / kk

Osa-aikaisesti työskentelevän jäsenmaksu on 20 euroa kuussa. Alennus koskee 60 prosenttisella tai sitä pienemmällä työajalla työskenteleviä, esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläkkeellä, osittaisella hoitovapaalla olevia tai muusta syystä lyhennettyä työaikaa tekeviä jäseniä.

Jäsenmaksualennus lasketaan kuukausikohtaisesti. Jäsenmaksualennus on voimassa vähintään yhden kuukauden ja määräytyy muutoksen jälkeen seuraavan kuukauden alusta. Alle kuukauden pituisia muutoksia jäsenlajin muutoksiin ei tarvitse ilmoittaa eikä niillä ole vaikutusta jäsenmaksuun. Jäsenmaksualennus on voimassa aina kalenterivuoden loppuun.

Jäsenmaksualennusta voi hakea etukäteen tai takautuvasti maksimissaan kolmelta kuukaudelta. Alennusta voi hakea vain yhdellä perusteella. Jäsenyhdistys saattaa pyytää kirjallista todistusta osa-aikaisuudesta. 

Hae jäsenmaksualennusta tästä.

3. Alennettu jäsenmaksu 16 e / kk

 • Työttömyyskassan etuutta saava (esim. työtön, lomautettu, vuorotteluvapaa).
 • Yrittäjä, ammatinharjoittaja tai freelancer. Huomaathan, että yrittäjän jäsenyyeen ei kuulu työttömyyskassan jäsenyyttä. Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta.

4. Minimaksu 8 e / kk

Maksat minimimaksua, jos et saa palkkaa tai Erkon/muun työttömyyskassan etuutta tai kun:

 • Olet perhevapaalla (Jos työnantajasi maksaa kolmen ensimmäisen äitiysvapaakuukauden palkan, niiltä kuukausilta maksetaan perusjäsenmaksu 32 e/kk.)
 • Olet eläkeläinen.
 • Saat apurahaa.
 • Saat aikuiskoulutustukea.
 • Olet palkattomalla sairaslomalla.
 • Saat kuntoutustukea.
 • Saat omaishoidontukea.
 • Olet työtön tai lomautettu ja saat Kelan etuutta.

5. Opiskelijan jäsenmaksu 2,70 e / kk

Olet oikeutettu opiskelijoiden jäsenmaksuun, jos olet läsnäolevaksi ilmoittautunut tutkinto-opiskelija etkä saa aikuiskoulutustukea.

Olet myös oikeutettu opiskelijamaksuun, jos teet opintojen ohella

 • Kesätöitä tai kausitöitä.
 • Osa-aikatöitä.
 • Harjoittelun.

Kun aloitat  kokoaikatöissä (ei harjoittelu, kesätyö, kausityö), siirryt palkansaajaksi ja maksat perusjäsenmaksua 32 e / kk, vaikka opintosi olisivat vielä kesken. 

Jos et ole ilmoittautunut läsnäolevaksi, määräytyy jäsenmaksusi työelämätilanteesi mukaisesti.

Kunniajäsenet sekä varusmies- ja siviilipalveluksessa olevat jäsenet ovat vapautettuja jäsenmaksuista.

Työttömyyskassan jäsenyys sisältyy jäsenmaksuun

Työttömyyskassaan liittyminen edellyttää, että olet palkkatyössä liittyessäsi Viestiin ja Akavan Erityisaloihin ja ilmoitat liittymislomakkeessa liittyväsi myös kassaan. 

Et ole palkkatyössä liittyessäsi

Jos et ole palkkatyössä, kun liityt Viestin jäseneksi, voit liittyä kassan jäseneksi myös myöhemmin. Työttömyyskassan jäseneksi kannattaa liittyä heti, jos aloitat palkkatyössä, jotta kerrytät työssäoloehtoa ja jäsenyysehtoa. 

Olet jäsen, mutta et ole vielä työttömyyskassa Erkon jäsen

Liity kassaan viimeistään, kun alat käymään palkkatöissä. 

Päivitä jäsenyytesi täältä.

Olet opiskelija

Jos olet opiskelija ja et käy töissä opintojen ohella, voit liittyä työttömyyskassaan ehdollisesti. Lue ehdollisesta liittymisestä ja liity työttömyyskassan jäseneksi täältä.

Olet yrittäjä

Yrittäjänä et voi liittyä palkansaajien kassaan ja tämän takia saat Viestin jäsenyyden edullisemmin. Lue yrittäjän omasta kassasta ja työttömyysturvasta täältä.

Jäsenmaksu määrittyy jäsenen verkkoasioinnissa olevien tietojen perusteella

Jäsenmaksusi määrittyy automaattisesti jäsenrekisterissä olevien tietojen perusteella. Pidäthän siis tietosi ajan tasalla jäsenen verkkoasioinnissa. Tarvittaessa tietojen päivittämisessä auttaa jäsenpalvelut.

Miten jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kuukausittain tai kerran vuodessa. Maksun voi maksaa kirjautumalla jäsennumerollasi jäsenen verkkoasiointiin täällä tai saamiesi maksutietojen perusteella omassa pankissasi. Saat maksutiedot kattojärjestöltämme Akavan Erityisaloilta. Tarkempia ohjeita jäsenmaksujen maksamiseen löydät täältä.

Jäsenmaksun maksaminen suoraan palkasta
Jos olet palkkatöissä, voit myös valtuuttaa työnantajan perimään jäsenmaksun suoraan palkastasi. Tätä varten voit antaa työnantajallesi valtakirjan niin sanottuun työnantajaperintään.

Jäsenmaksun maksaminen verkkoasioinnissa
Verkkoasioinnin kautta on helppo maksaa jäsenmaksut ja pysyä perillä jo maksetuista jäsenmaksuista.

 1. Kirjaudu verkkoasiointiin osoitteessa https://verkkoasiointi.akavanerityisalat.fi. Kirjautuessasi palveluun ensimmäistä kertaa, tilaa itsellesi salasana unohditko salasanasi? -linkin kautta.
 2. Valitse etusivun vasemmasta valikosta kohta jäsenmaksut. Jäsenmaksusivulta näet, kuinka paljon jäsenmaksuja ja miltä ajalta olet tänä vuonna maksanut.
 3. Valitse Jäsenmaksu-sivun oikealla laidalta aika, jolta haluat maksaa jäsenmaksut. 
 4. Klikkaa “siirry maksamaan” ja käytä Paytrailia maksaaksesi maksun omasta pankistasi.

Maksujen maksamattomuus katkaisee työttömyysturvasi ja voi johtaa jäsenyyden päättämiseen

Jäsenmaksujen maksamattomuus katkaisee työttömyysturvasi eli menetät tällöin mahdollisuuden saada työttömyyskassasta rahaa mahdollisen työttömyyden tai lomautuksen osuessa kohdalle. Maksamattomat jäsenmaksut voivat myös Viestin sääntöjen mukaan johtaa jäsenyytesi päättämiseen.

Jos jäsenyys päätetään maksamattomien jäsenmaksujen takia ja haluat myöhemmin liittyä uudellelen jäseneksi, pitää maksamattomat jäsenmaksut maksaa ensin pois. 

Viestin jäsenyyttä ei voi päättää vain jäsenmaksujen maksamisen lopettamalla. Jos harmillisesti emme onnistu palvelemaan sinua parhaalla tavalla tai haluat muista syistä johtuen päättää jäsenyytesi, eroamisesta pitää aina ilmoittaa sähköisesti eroilmoituslomakkeella. Saat vahvistuksen jäsenyyden päättymisestä sähköpostitse.

Jäsenmaksun vähentäminen verotuksessa

Viestin ja työttömyyskassa Erkon jäsenmaksu on verotuksessa kokonaan vähennyskelpoinen. Ilmoitamme verovähennykseen tarvittavat tiedot vuosittain automaattisesti verottajalle.

Verovähennyslaskuri

Tarvitsetko apua jäsenmaksuasioissa?

Katso ensin täältä, löytäisitkö vastauksen usein kysytyistä kysymyksistä.
Jos et löydä vastausta, Akavan Erityisalojen jäsenpalvelut auttavat sinua jäsenmaksuissa arkisin klo 9–16

Loma-aikoina aukioloajassa voi olla poikkeuksia. Katso mahdolliset poikkeukset täältä.

Suosittele jäsenyyttä ja ansaitse 50 e Superlahjakortti

Suosittele Viestin jäsenyyttä myös kollegallesi tai opiskelukaverillesi – saat 50 e arvoisen superlahjakortin. Uusi jäsen pääsee osaksi oman alan verkostoa ja edunvalvontaa, ja sinä saat valita itsellesi suosittelupalkinnon. Pyydä Viestiin liittyvää kaveriasi kirjoittamaan nimesi liittymislomakkeen lisätietokohtaan ja saat lahjakortin kattojärjestöltämme Akavan Erityisaloilta.