Skip to content

Hallitus esittää pikamuutoksia työttömyysturvaan koronan vuoksi


Julkaistu: 26.03.2020
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Hallitus antoi torstaina 26.3.2020 eduskunnalle esityksen työttömyysturvaa koskevista muutoksista. Työttömyysturvaan halutaan muutoksia koronaviruksen aiheuttamien haasteiden vuoksi. Esityksen mukaan muutokset olisivat määräaikaisia.

 

Hallitus on hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen ehdotukset pikaisista muutoksista työttömyysturvaan koronaviruksen aiheuttamien haasteiden helpottamiseksi. Merkittävimmät muutokset koskevat lomautuksia, karenssia, työssäoloedellytystä, ansiopäivärahan enimmäisaikaa ja omavastuuaikaa.

 

Esityksen mukaan:

  • Työttömyysturvasta poistettaisiin viisi omavastuu- eli ns. karenssipäivää.
  • Yrittäjät, itsensätyöllistäjät ja freelancerit voisivat saada väliaikaisesti oikeuden työttömyyspäivärahaan tai soviteltuun päivärahaan, jos korona on vaikeuttanut merkittävästi yritystoimintaa.
  • Lomautuksesta ilmoittaminen lyhenee viiteen päivään.
  • Myös määräaikaisen voisi poikkeuksellisesti lomauttaa.
  • Lomautus ei kuluttaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäisaikaa (enimmäisaika aiemmin 300–500 päivää).
  • Lomautettujen ei tarvitsisi ilmoittautua henkilökohtaisesti TE-toimistoon, jos työnantaja lomauttaa vähintään 10 henkilöä. Ehdotuksia ei vielä ole hyväksytty eikä lainsäädäntö voimassa, joten toistaiseksi ilmoittaudutaan lomautuksen alkaessa TE-toimistoon.
  • Työttömyysturvan työssäoloehtoa lyhennettäisiin 1.1.2020 jälkeen alkaneissa työsuhteissa väliaikaisesti 13 viikkoon nykyisestä 26 viikosta (n. 6 kk).

 

Lisäksi hallitus suunnittelee tukevansa työttömyyskassoja ylimääräisellä 20 miljoonalla eurolla etuusmaksujen sujuvuuden takaamiseksi.

Työttömyyskassassa voi olla tällä hetkellä ruuhkaa, joten jonoihin kannattaa varautua. Pahoittelemme mahdollisia viivästyksiä.