Skip to content

Haluatko työskennellä osuuskunnassa? Vastaa kyselyyn!


Julkaistu: 16.03.2020
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Akavan Erityisalat ja sen jäsenyhdistykset Viesti mukaan lukien valmistelevat työosuuskunnan perustamista. Toteutuessaan työosuuskunta olisi uusi jäsenetu: osuuskunnan jäseneksi voisivat liittyä vain Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäsenet. Haluaisitko työskennellä osuuskunnan kautta? Vastaa kyselyymme 31.3. mennessä ja osallistu lahjakorttien arvontaan!

 

Mitä työosuuskunta käytännössä tarkoittaa?

Työosuuskunta eroaa niin sanotusta laskutusosuuskunnasta siten, että työosuuskunta on yritys, joka työllistää jäsenensä. Kun itsensätyöllistäjä työskentelee työosuuskunnan jäsenenä ja työmuoto täyttää tietyt kriteerit, hänet voidaan lukea palkansaajan työttömyys- ja sosiaaliturvan piiriin.

 

Miten työosuuskunta eroaa laskutusyrityksestä tai -palvelusta (esimerkiksi Ukko.fi tai Eezy)?

Laskutusyrityksen kautta tehty työ tulkitaan yrittäjyydeksi. Työosuuskunnassa työskentelevä taas luetaan palkansaajaksi. Työosuuskunnan kautta tehdyn työn myötä työntekijä voi siis saada parempaa sosiaaliturvaa kuin yrittäjänä tehdyssä työssä. Työosuuskunnan kautta tehty työ kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa, eli oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, toisin kuin yrittäjänä toimiessa.

 

Miten osuuskuntaan voi liittyä ja mitä se maksaa?

Työosuuskuntaan liitytään maksamalla pieni osuusmaksu, jonka lisäksi jäsen maksaa laskutuksestaan kohtuullisen, mahdollisimman pienen provision. Provisio käytetään työosuuskunnan pyörittämiseen. Maksujen tasoa ei ole vielä päätetty, mutta ne pidetään niin pieninä kuin mahdollista.

 

Mitä muita etuja osuuskunnasta saa?

Osuuskunta voi välittää toimeksiantoja, tarjota verkoston sekä koulutuksia osuuskunnan jäsenten tueksi. Lisäksi jäsenet voivat markkinoida palvelujaan osuuskunnan kautta.

 

Milloin osuuskunta aloittaisi toimintansa?

Jos riittävän moni jäsenistämme olisi liittymässä osuuskuntaamme, osuuskuntatoiminta käynnistyisi vuoden 2021 alussa. Siksi se, että vastaat kyselyymme, onkin nyt erityisen tärkeää: tarvitsemme tietoa kiinnostuksestasi osuuskuntaa kohtaan sekä mahdollisimman tarkkaa arviotasi laskutettavasta työmäärästäsi, jotta tiedämme, onko osuuskunnan perustaminen mahdollista.

 

Mitä mieltä olet osuuskunnassa työskentelemisestä? Vastaa kyselyyn 31.3.2020 mennessä! Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta sadan euron lahjakorttia.