Skip to content

Kukapa töitä huvikseen tekisi?


Julkaistu: 02.04.2014
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Kun on juuri paiskinut täyden työpäivän miettien enimmäkseen verkkosivustojen rakenteita ja sisältöjä, kuka täyspäinen haluaisi kuluttaa vielä pari tuntia kallista vapaa-aikaansa miettien – niinpä niin – verkkosivuston rakenteita ja sisältöjä? No, siitä täyspäisestä en tiedä, mutta minulle kävi eilen juuri näin, kun kiiruhdin suoraan töistä Viestin toimistolle pohtimaan liiton www-uudistusta.

Pitkä päivä kahden taaperoikäisen äidille, pitäisikö tästä nyt potea huonoa omatuntoa? Ehkä ei, ainakin jos on uskominen tutkimustuloksia. Psykologian tohtori Tuija Vasikkaniemi on tutkinut, miten vanhempien kokemukset työstä vaikuttavat lapsiin, ja erityisesti äidin tyytyväisyys ja positiiviset kokemukset näyttäisivät vaikuttavan suoraan lasten hyvinvointiin. Lasten empatiakyky yllätti tutkijankin, niin voimakkaasti lapset reagoivat vanhempiensa mielialoihin. Syyllisyyden sijaan voinkin hyvällä omatunnolla tuntea ylpeyttä siitä, että nauttimalla työstäni välitän lapsilleni myönteistä kuvaa työelämästä!

Uskon, että äitien työtyytyväisyyden lisääminen olisi myös hyvä tapa parantaa naisten asemaa työelämässä. Hyvä ja avoin työilmapiiri esimerkiksi kannustaa kertomaan raskaudesta hyvissä ajoin, jolloin työnantajan ja työkavereiden on mahdollista valmistautua tulevaan. Työntekijä itsekin pystyy tekemään työnsä paremmin, kun voi varhaisessa vaiheessa vaikkapa avoimesti dokumentoida työtään ja jakaa tietoa sijaisille. Hyvä työilmapiiri kannustaa äitejä pitämään yhteyttä työpaikalle myös vanhempainvapaan aikana, jolloin työasioissa pysyy hieman kärryillä myös poissa ollessaan. Tietysti hyvä työilmapiiri myös motivoi palaamaan takaisin työelämään mahdollisimman pian ja positiivinen kierre voi siis jatkua jopa sukupolvelta toiselle.

Joudun tekemään töitä elääkseni, mutta teen tätä oikeasti myös huvikseni. Haluan osaltani olla mukana luomassa kulttuuria, jossa sanotaan rohkeasti ääneen, että töissä saa olla kivaa, ei pelkkää otsa hiessä raatamista. Aito kiinnostus viestintää ja ihmisten välistä vuorovaikutusta kohtaan on se ydin, joka varmasti monia meitä viestinnän ammattilaisia motivoi ja innostaa jaksamaan päivästä toiseen, vaikkei työ aina olisikaan aivan ruusuilla tanssimista.
Heta Koski

Kirjoittaja on Viestin hallituksen jäsen ja verkkotiedottaja, joka nauttii työstään. Silloinkin, kun kaikki ketuttaa.

PS. Tsekkaa myös Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -hankkeen projektipäällikkö Anna Kokon vinkit työn ja perheen yhteensovittamiseen (http://www.lansivayla.fi/artikkeli/280407-asiantuntija-neuvoo-nain-motivoit-perheellisia-toissa)