Skip to content

Matti Putkonen: Asiantuntijalausunnot tekevät ihmisille hallaa


Julkaistu: 05.07.2017
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi, Yleinen

Kuva: Matti Matikainen

Vieläkö kansa luottaa asiantuntijoihin ja insitituutioihin, vai onko populismi vienyt paikan asiantuntijuudelta ja faktoilta? Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen vastaa neljään väitteeseen asiantuntijuudesta ja populismista.

1. Asiantuntijat ovat suositelleet meille asbestia, talidomidia ja tupakkaa. Ihan hyvä, etteivät ihmiset enää luota sokeasti heihin.

“On huono asia, että ihmiset luottavat sokeasti asiantuntijoihin. Pitäisi määritellä selkeästi, kuka asiantuntija on ja millä asialla hän on – tehdä asiantuntijuudelle ruumiinavaus. Yleensä takaa löytyy bisnes. Varsinkin ilmastopolitiikan alueella poliitikot juoksevat liikaa asiantuntijuuden perässä. Hyvän asian taustalla onkin mätää touhua.”

2. Esimerkiksi talousuutisoinnissa ja politiikassa on mahdollista valita taloustieteilijä sen mukaan, mitä hänen halutaan sanovan. Julkisuudessa pitäisi pystyä avaamaan paremmin sitä, miksi juuri tämä asiantuntija on valittu juuri tähän tarkoitukseen.

“Iso asia on se, että usein pyritään luomaan yksi totuus ja yksi totuuden torvi. Asiantuntijat valitaan sen mukaisesti, että yhteinen totuus vahvistuu. Totuus ei välttämättä ole totta, vaan asiaa ajavatkin jotkut ihan muut perusteet. Yleensä päädytään siihen, että joku hyötyy eli rahastaa. Monesti ihmisille tehdään hallaa niin sanottujen asiantuntijalausuntojen pohjalta.”

3. Poliittista viestintää ei voi tehdä ilman voimakasta totuuden värittämistä.

“Kyllä voi ja pitääkin tehdä. Silloin kansalaiset tietävät, mikä poliitikkojen tavoite on, mistä se lähtee liikkeelle ja mitä sillä saadaan aikaan. Totuutta kuitenkin vääristellään paljon politiikassa. Siitä hyvä esimerkki on eurojärjestelmän pelastaminen Euroopassa. Eihän siinä ole kyse solidaarisuudesta ketään muuta kuin pankkiireita kohtaan. Euroopan päättäjät sopivat keskenään, että pelastetaan vain pankkiirit.”

4. Tutkittuun tietoon perustuva päätöksenteko on sumutusta.

“Ihmisten täytyy tietää, kuka tutkii ja mistä lähtökohdista. Pitäisi olla riidattomat, läpinäkyvät ja puolueettomat tutkimukset ja tutkijat. Tutkimus pitäisi pystyä avaamaan kaikilta osin ja pitäisi yhdessä sopia, mikä sen tavoite on. Sitten se on hyvä. Ei ole oikein tehdä tutkimusta, jonka tavoitteena on vain viedä jokin poliittinen päätös loppuun asti.”

Teksti: Kristiina Markkanen / Kaskas Media

Putkonen osallistuu Viestin järjestämään Vale, emävale, populismi – valtasiko #asiantuntijapopulisti median? -keskustelutilaisuuteen SuomiAreenassa 13.7. klo 10-11.15. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan keskustelijoiden näkemyksiä populismista! #asiantuntijapopulisti