Skip to content

Miksi viestintä? Siksi viestintä!


Julkaistu: 28.12.2015
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Ajankohtaista, Blogi

Maria2 600x400

Tiedämme viestinnän ammattilaisista paljon. Tulemme alalle monien polkujen kautta. Useimmilla meistä on korkeakoulututkinto, tyypillisimmin filosofian maisterin paperit. Tutkittua tietoa on myös keskipalkasta, yleisimmistä ammattinimikkeistä ja siitä, millä toimialoilla työskentelemme.

Tiedämmekö kuitenkaan, miksi meistä tuli viestijöitä? Mikä viestinnässä kiehtoo, mikä motivoi alalle? Tätä kysyimme teiltä taannoin Twitterissä ja saimme kuulla monta kiinnostavaa #miksiviestintä-tarinaa. Hauskat, osuvat ja koskettavatkin vastaukset kertovat, millaisia tyyppejä me viestijät olemme.

Tärkein niistä on vuoropuhelu

Yksittäisistä teemoista esille nousi useimmiten vuorovaikutus. Sanoja, ilmeitä, eleitä, tekstejä, kuvia – ihmisten välistä vuorovaikutusta on aina ja kaikkialla. Moni vastaaja kertoi juuri tämän olevan viestinnässä kaikista kiehtovinta, toisaalta myös haasteellisinta. Ihmisten tavoittaminen, tiedon välittäminen ja vuoropuhelun luominen tuottavat loputonta iloa ja onnistumisen tunnetta. Erään twiittaajan sanoin: ”On niin siistiä, kun oikeat ihmiset saa tietää oikeista asioista oikeaan aikaan.”

Moni kertoi viestintäalan olleen jo nuoruuden haave. Opintojen ja työkokemuksen kautta haave on muuttunut elämäntavaksi, josta ei vaihtaisi pois. Mutta mikä saa meidät jo nuorena haaveilemaan viestijän urasta? Syinä mainittiin utelias luonne ja tarve ymmärtää asioita. Kun tähän lisätään vielä halu tavoittaa muut ihmiset, on meillä hallussa monta viestijälle tärkeää ominaisuutta. Viestintätyö voi olla myös luontaiselta tuntuva itseilmaisun muoto. Lapsuusajan puhekoneet ja satusepittäjät pääsevät varmasti viestijänä hyödyntämään loputonta luovuuttaan.

Vaikuta ja vaikutu

Viestinnän työssä kiehtoo tietysti myös mahdollisuus vaikuttaa. Moni kertoi twiiteissään, että valitsi viestinnän, koska haluaa luoda jotakin parempaa: parempaa työelämää, parempaa keskustelukulttuuria, parempaa maailmaa. Viestinnän eettisiin ohjeisiinkin kirjattu vastuu monitahoisen vuorovaikutuksen edistämisestä on monelle viestijälle syy, miksi on alalle tullut. Tunne siitä, että omalla työllä saa aikaan konkreettisia tuloksia saa työn tuntumaan mielekkäältä.

Vastauksissa korostettiin myös sitä, millaisia mahdollisuuksia viestintäosaaminen tuo. Kaikkialla tarvitaan viestintää, joten viestijällä on mahdollisuus uppoutua oman kiinnostuksensa mukaan mille alalle tahansa. Oli vahvuutena sitten terävä kynä, vakuuttava esiintyminen, pettämätön visuaalinen silmä tai jonkin toimialan erityistieto, kaikille on tilaa ja kaikille on tarvetta. Ihmiset, tarinat, jatkuva muutos, haasteet ja niiden voittaminen tekevät työstä niin kiinnostavaa, ettei oma työ aina edes tunnu työltä, kuten eräs twiittaaja kertoi.

Niinpä, siksi viestintä.

Maria Vilppola
Kirjoittaja on Viestin viestintäkoordinaattori, joka ainakin innostuu työstänsä joka päivä.