Skip to content

Näin työttömyysturva ja työssäoloehto muuttuuvat syyskuussa


Julkaistu: 07.08.2024
Kirjoittaja: Viesti ry
Kategoria: Ajankohtaista, Uutinen

Työttömyysturva muuttuu usealla tavalla syyskuun alussa, kun eduskunnan hyväksymät lait työssäoloehdon muutoksista astuvat voimaan 2.9.2024. Työssäoloehto vaikuttaa työttömien oikeuteen saada ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa eli korvausta työttömyyden tai lomautuksen aikana. Voit saada ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa vain, jos olet työskennellyt säännöllisesti ennen työttömyyden alkua ja työssäoloehdon ehdot täyttyvät.

Viestintä

Uutta työssäoloehtoa kertyy vähintään 465 euron kuukausipalkasta

Työssäoloehdon täyttymiseen vaikuttaa jatkossa vain kuukausipalkan määrä. Tätä muutosta on kutsuttu julkisuudessa työssäoloehdon euroistamiseksi.

Aiemmin työssäoloehtoa on kertynyt työajan perusteella niistä työviikoista, joiden aikana töitä on ollut vähintään 18 tuntia viikossa. Tätä lyhyemmällä työajalla työssäoloehto ei ole karttunut lainkaan.

Työssäoloehdon euroistamisesta voivat hyötyä erityisesti työntekijät, joilla on töitä vähemmän kuin 18 viikkotuntia, kunhan heidän palkkansa on vähintään 465 e/kk.

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastetaan

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastetaan. Tämä tarkoittaa, että työttömyysturva laskee

  • 80 % tasolle alkuperäisestä etuudesta, kun työttömyysetuutta on maksettu 40 päivältä ja
  • 75 % tasolle alkuperäisestä etuudesta, kun työttömyysetuutta on maksettu 170 päivältä.

Ansiopäivärahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, joten 40 etuuspäivää tarkoittaa noin kahta kuukautta ja 170 etuuspäivää noin kahdeksaa kuukautta.

Voit arvioida päivärahasi tason porrastuksen jälkeen tällä laskurilla.

Ansiopäiväraha porrastetaan, jos olet ollut töissä uuden euroistetun mallin mukaisesti syyskuun 2024 aikana tai sen jälkeen. Jos olet yrittäjä, yritystoimintasi on pitänyt päättyä ja työttömyyden alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen.

Työssäoloehto ja työttömyyskassan jäsenyysehto pitenee 6 kuukaudesta 12 kuukauteen

Aiemmin työttömän on pitänyt työskennellä ennen työttömyyttä noin 6 kuukautta, jotta työ täyttää työssäoloehdon. Nyt työssäoloehto pitenee 12 kuukauteen.

Työssäoloehdon lisäksi työttömän pitää täyttää työttömyyskassan jäsenyysehto, mikä pitenee myös 12 kuukauteen. Tämä tarkoittaa sitä, että ansiopäivarahaa voi saada vain, jos olet ollut työttömyyskassan jäsen 12 kuukautta ennen työttömyyttä ja olet työskennellyt 12 kuukauden edestä työttömyyttä edeltäneen 28 kuukauden aikana.

Uutta työssäoloehtoa kertyy

  • yksi kuukausi, jos saa kalenterikuukauden aikana palkkaa vähintään 930 euroa ja
  • puolikas kuukausi, jos saa kalenterikuukauden aikana palkkaa 465–929 euroa.

Alle 465 euron kuukausituloilla uutta työssäoloehtoa ei kerry lainkaan.

Uusi työssäoloehto täyttyy, kun 28 kuukauden tarkastelujakson aikana työssäoloa on kertynyt yhteensä 12 kuukautta.

Työssäoloehdon ei tarvitse jatkossakaan kertyä yhtäjaksoisesta työstä. Työssäoloehtoon lasketaan kaikki 28 kuukauden tarkastelujakson aikana tehty työ, joka täyttää ehdot.

Palkkatukityöllä ei voi yleensä kerryttää oikeutta ansiopäivärahaan

Ansiopäivärahan maksamisen edellytyksenä olevan työskentelyedellytyksen kertyminen palkkatuetussa työssä lopetetaan. Nykyään palkkatuettu työ kerryttää työskentelyedellytystä 75 % osuudella.

Palkkatukityö ei kerrytä työssäoloehtoa, jos työ on alkanut 2.9.2024 tai sen jälkeen, ellei kyse ole 60 vuotta täyttäneen tai alentuneesti työkykyisen palkkaamiseen myönnetystä tuesta. 60 vuotta täyttäneillä ja alentuneesti työkykyisillä työssäoloehto alkaa kertyä sen jälkeen, kun palkkatukea on maksettu 10 kuukautta. Tämän jälkeen 11 kuukaudesta alkaen työssäoloehtoa kertyy 75 % osuudella työajasta. Käytännössä työssäoloehdon kerryttäminen täyteen edellyttää 60-vuotiailta ja alentuneesti työkykyisiltä 26 kuukauden palkkatukityötä.

Muutos tulee voimaan siten, että viimeistään 1.9.2024 alkanut palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa nykyisen lainsäädännön mukaisesti ensimmäisestä kuukaudesta alkaen. Myös työssäoloehdon pituus on tällöin kuusi kuukautta. Huomaathan kuitenkin, että kuuden kuukauden kerryttäminen palkkatukityössä vaatii nykyisinkin 75 % säännön vuoksi kahdeksan kuukauden työtä.

Ikään liittyvistä poikkeuksista luovutaan

Työttömyysturvassa on nykyisin erilaisia ikään perustuvia poikkeuksia, jotka vaikuttavat päivärahan kestoon ja määrään.

  • 57 vuotta täyttäneet ovat voineet päästä työllistämisvelvoitteen piiriin, joka takaa heille työpaikan. Silloin kun palkkatukea on maksettu työllistämisvelvoitteen perusteella, ansiopäivärahan työskentelyedellytys on täyttynyt 100 % osuudella.
  • Työllistämisvelvoitteen perusteella 60 vuotta täyttäneet ovat voineet täyttää ansiosidonnaisen työskentelyedellytystä työllistymissä edistävässä palvelussa. Päivärahan tasoa ei ole laskettu uudelleen, jos työssäoloehto on täyttynyt osin palvelun perusteella.
  • 58 vuotta täyttäneiden päivärahan taso on ollut suojattu. Suoja on vaikuttanut silloin, kun henkilö on pienipalkkaisessa työssä ja jää uudelleen työttömäksi niin, että päivärahan taso lasketaan uudelleen.

Näistä poikkeuksista luovutaan 2.9.2024.

Työllistämisvelvoite lakkaa, jos velvoite alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen. Työssäolovelvoitteeseen liittyviä ansiopäivärahan tason suojia ja työn tai palvelun kerryttämistä koskevia säännöksiä sovelletaan niin kauan, kuin työ tai palvelu on järjestetty viimeistään 1.9.2024 alkaneen velvoitteen perusteella. Jos työllistämisvelvoite on alkanut viimeistään 1.9.2024, työssäoloehdon pituus on myös kuusi kuukautta.

58-vuotiaan ansiopäivärahan tason suojaa ei sovelleta, jos ansiopäivärahan maksamisen edellytyksenä olevaan työssäoloehtoon voidaan lukea työtä uuden euroistetun mallin mukaisesti syyskuun 2024 ajalta tai sen jälkeen.

Kysyttävää työttömyysturvasta?

Lähteet: TYJ verkkosivu-uutinen, Kelan tiedote