Skip to content

Pyydä sellaista palkkaa, että vähän jo hävettää ja hirvittää


Julkaistu: 08.03.2019
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Naistenpäivänä keskustelu kääntyy usein naisten palkkaukseen ja heidän asemaansa työmarkkinoilla. Naiset hakeutuvat helposti matalapalkka-aloille, julkiselle sektorille, pieniin järjestöihin ja tukitehtäviin, kun miehet pitävät edelleen suuremman jalansijan johtopaikoilla.

Helposti ajaudutaan tutun kuuloiseen ammattiin eikä palkkakehitystä sen kummemmin vielä opiskeluaikoina edes ajatella. Omassa nuoruudessani tyttöjä ei ainakaan pienellä paikkakunnalla varsinaisesti kannustettu opiskelemaan kauppatieteitä, lääketieteitä, bioteknologiaa, tietotekniikkaa, kiinteistösijoittamista, yrityksen strategiaa tai juridiikkaa. Opiskeluvaihtoehtoja omassa kunnassani oli silloin tasan kaksi: teknillinen ammattikorkeakoulu ja sairaanhoitajakoulutus. Vaihtoehtoinen tulevaisuus oli etsittävä muualta.

 

Viestinnässä voi päästä hyville palkoille

Viestinnässäkin naisen ura on vaarassa luiskahtaa tukitehtävien puolelle. Viestijä kyllä pistetään helposti tulostamaan, skannaamaan ja keittämään kahvia, jos siihen vain suostuu. Siksi on tärkeää tehdä myös omassa organisaatiossaan selväksi, että viestinnän on integroiduttava johtamisjärjestelmään, sillä se on myyntiä, kehittymistä ja kasvua tukeva strateginen toiminto. Näin linjasivat muun muassa Liinu Lehto ja Jussi Salmi Valtioneuvoston uusissa viestinnän suuntaviivoissaan.

Me viestinnän alan järjestöissä teemme jatkuvaa työtä siinä, että nostamme esiin viestinnän merkitystä. Viestijän on kuitenkin pidettävä myös itse huolta siitä, että hänen osaamistaan arvostetaan. Yksi oleellinen tekijä on palkasta puhuminen rohkeasti, nuoresta pitäen.

 

Nuoren naisenkin pitää uskaltaa pyytää

Tuttuni rekrytoi juuri kesätöihin nuoria ja ilmoituksessa pyydettiin hakijalta palkkatoivetta. Työhaastattelussa oli useita nuoria naisia, jotka eivät olleet pyytäneet mitään. Siis eivät mitään. Nuori mies oli pyytänyt niin paljon, että se meni yli rekrytoijan budjetin. Lopulta mies sai yli budjetin menevän summan ja melkein sen mitä pyysi. Nainen puolestaan sai vähemmän, eli lähes budjetoidun summan.

Jos nainen ei edes pyydä, ei hän voi saada lähellekään sitä, mitä miehet, jotka kyllä useammin uskaltavat pyytää.

Viestinnässä uran kehittyessä on mahdollisuus päästä oikeinkin hyville palkoille, kunhan tutustuu pelin henkeen ja on valmis vastaanottamaan uusiakin haasteita.

Näillä vinkeillä pääset alkuun.

 

  • Selvitä palkkasi mahdollinen liikkumavara, olisiko sinulla mahdollista pyytää samasta tehtävästä hieman enemmän palkkaa.
  • Ota palkkasi esiin pitkässä työsuhteessa parin vuoden välein.
  • Valmistaudu palkkaneuvotteluihin huolella. Avainsanoja ovat tuloksellisuus, kehittyminen, tehokkuus ja motivaatio. Kehitä strategista osaamistasi ja monipuolisuuttasi.
  • Nosta esiin onnistumisesi, osaamisesi, tuloksellisuutesi, motivaatiosi, kehittymisesi ja yhteisöllesi tuoma hyöty.
  • Kerro esimerkkejä, kerro missä sinua on kiitelty tai kehuttu.
  • Esiinny palkkaneuvottelussasi hyvin, älä ylimielisesti.
  • Varaudu myös pettymyksiin, etsi muualta uusia haasteita tai kysy työnantajaltasi, mitä voisit tehdä, jotta palkkasi jatkossa nousisi.
  • Kysele vinkkejä muilta, miten he ovat onnistuneet saamaan palkankorotuksia – myös miehiltä.
  • Usko itseesi. Pyydä sellaista palkkaa, että pikkuisen hävettää ja hirvittää.*

 

Hyvää naistenpäivää, rohkeat ja osaavat naiset!

 

Siina Repo
Toiminnanjohtaja
Viesti ry

 

 

*Näin pätevästi asian tiivisti esiintymisen, viestinnän ja työnhaun kouluttaja Terhi Meriläinen Kieliasiantuntijoiden .koulutuksessa