Skip to content

Sisältömarkkinoinnin aikakaudella vanhatkin opit pätevät


Julkaistu: 06.05.2014
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Sosiaalisen median kasvu yritysviestinnässä on tuonut organisaatioviestinnän osaajille uudenlaisia haasteita. Miten organisaatiot pystyvät reagoimaan riittävän nopeasti ja laadukkaasti, kun hektisessä syklissä vaihtuvien tuoreiden uutisten ja pinnalla olevien puheenaiheiden elinkaarta mitataan joskus vain päivissä ja viikoissa, ei kuukausissa. Suuri laiva kääntyy hitaasti, ja kun perinteisempään viestinnän tahtiin tottuneen organisaation koneisto on pyöräyttänyt talosta ulos tarkoitetun viestintämateriaalin kaikkien prosesseihin kirjattujen ohjausryhmien ja komiteoiden hyväksymiskierrosten läpi, on koko tilanne jo menneen talven lumia.
Viestin eilisen kevätkokouksen avasi Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Kimmo Taiminen sisältömarkkinoinnin kiemuroita esittelevällä esityksellään. Myös kysymys sisältöjen elinkaarista ja reagointikyvystä nousi esiin.

Viestin hallituskollega Tiina Jäppinen on tehnyt mielestäni erinomaisen havainnon – sisältömarkkinoinnin haasteiden edessä ja sosiaalisen median mahdollisuuksien hyödyntämisessä perinteiset kriisiviestinnän taidot ja osaaminen nousevat uuteen arvoonsa. Vain uudessa näkökulmassa.

Sillä mitäpä muutakaan oikea-aikainen, täsmällinen ja asiantunteva ajankohtaisviestintä on, kuin suunnitelmallisuutta, ennakointia ja varautumista.

Kyynisempi ehkä toteaisi, että taas samaa p*skaa eri paketissa.

Ammattilainen näkee kuitenkin hypetyksen ja muotisanojen ohi oleellisen – sisältö on tärkein, viestinnän perustaidot pätevät välineestä riippumatta ja kyse on lähinnä näkökulman vaihdosta ja pienistä nyansseista. Aina kannattaa kehittyä ja oppia uutta, mutta uusi ei synny koskaan tyhjästä, vaan rakentuu vanhan päälle. Hallussa olevat taidot eivät vanhene, jos osaaminen on oikealla tasolla.

Mekaanisesti sen toistaminen, mikä aiemmin on toiminut, ei kuitenkaan enää riitä. Tarvitaan syvempää ymmärrystä ja ammattitaitoa, jolla vanhoista ja uusista viestintäkanavista saadaan kaikki tehot irti.

Taitavimmat osaavat myös valita taistelunsa, kuten Viestin varapuheenjohtaja Riitta Käppi muistutti. Kaikkiin potentiaalisiin sudenkuoppiin ei kannata langeta, vaan joskus viisainta on kuumien aiheiden tietoinen sivuuttaminen. Nopea reagointi voi ruokkia turhaankin puheenaiheita, jotka ilman huomiota vaipuisivat nopeasti unohduksiin.

Tarkkaa pelisilmää siis tarvitaan jatkossakin. Omaa mieltäni kuitenkin rauhoittaa ajatus siitä, että mitään taikatemppuja ei tarvita, kunhan vain kertaa vanhat opit, pitää silmät ja korvat avoinna uusille ideoille ja luottaa omaan ammattitaitoonsa.”

Työn iloa teille kaikille!
Heta Koski

Kirjoittaja on verkkotiedottaja ja Viestin hallituksen jäsen