Strategiasta viestiminen on edellytys organisaation kasvulle – 3 keinoa muuttaa huolestuttavan kehityksen suunta
Työntekijä- ja asiakaskokemus ovat heikentyneet merkittävästi suomalaisissa organisaatioissa, selviää vuoden 2025 Kestävän kasvun nykytilatutkimuksesta*. Syynä huolestuttavan kehityksen taustalla ovat organisaatioiden epäselvät strategiat ja viestinnän johtamisen puutteet, mitkä haastavat organisaatioita pääsemästä kasvutavoitteisiinsa.

Tutkimus paljastaa viestinnän erilaisia kipukohtia:
- johto kokee strategian selkeämmäksi kuin työntekijät
- tieto ei kulje organisaatiossa
- avoimuutta kaivataan lisää.
Miten strategia saadaan osaksi arkea ja varmistetaan, että viestintä mahdollistaa organisaatioille kestävää kasvua? Tässä artikkelissa pureudutaan tutkimuksen keskeisiin havaintoihin viestinnän näkökulmasta.
> Lataa koko tutkimusraportti maksutta täältä.
Kestävän kasvun perustana ovat
1. Ymmärrettävä ja selkeä strategia
Strategian epäselvyys on yksi organisaatioiden suurimmista haasteista, joka vaikuttaa suoraan työntekijä- ja asiakaskokemukseen. Organisaatioiden pitäisi panostaa strategiasta viestimiseen, sillä kaikille organisaation työntekijöille selkeä strategia on kestävän kasvun perusta.
Tulosten mukaan ylin johto kokee strategian selkeämmäksi kuin muu organisaatio. Ilman ymmärrettävää strategiaa työntekijöiden on vaikea tehdä oikeita valintoja arjessa, mikä heikentää niin tuloksellisuutta kuin työn merkityksellisyyden kokemusta. Tutkimustulokset tukevat tätä havaintoa, sillä heikoimmin organisaatioissa hallittiin johdon strategiaviestintä sekä lähijohdon viestintä tiimin tavoitteiden ohjaamisessa.
Nämä tulokset näkyvät organisaatioiden hyvinvoinnissa myös laajemmin: ensimmäistä kertaa tutkimushistoriassa työntekijäkokemusta mittaava eNPS-luku on negatiivinen (-8). Tuloksia tulkittaessa on myös hyvä muistaa, että viime aikojen muutospaineet ja taloudellisesti tiukemmat ajat vaikuttavat osaltaan vastausten taustalla.
Pienilläkin muutoksilla voi olla isoja vaikutuksia. Esimerkiksi strategiaviestinnän sparraaminen työntekijöiden kanssa auttaa ymmärtämään, mitkä asiat ovat aidosti työntekijöille tärkeitä. (Ja tosiaan: on parempi kysyä suoraan kuin olettaa, mitä työntekijät arvostavat ja mistä he haluaisivat kuulla lisää.) Arjessa toistuvat viestinnälliset teot, kuten yhteiset keskustelut, tavoitteiden konkretisointi ja työn merkityksellisyyden vahvistaminen, luovat yhteisöllisyyttä ja osallisuuden kokemusta. Siksi hyvin johdettu työyhteisöviestintä on avain strategian juurruttamiseen arjessa.
2. Organisaation ja tiimien sisäinen viestintä
Esihenkilöiden vuorovaikutustaitoihin panostaminen on yksi keskeinen keino tukea strategian juurtumista arjessa. Tutkimuksen mukaan tärkeimpiä työntekijäkokemuksen kehittämisen painopisteitä ovat esihenkilö- ja tiimityön kehittäminen, sisäisen viestinnän parantaminen sekä johtamiskäytänteiden kehittäminen.
Kolmen vuoden seurantajaksolla erityisesti esihenkilö- ja tiimityön sekä sisäisen viestinnän merkitys ovat vahvistuneet entisestään. Lisäksi muutosjohtamisen osaaminen korostui erityisesti organisaatioissa, joissa on käynnissä rakennemuutoksia tai säästöpaineita.
Myös palautekulttuurissa on kehitettävää. Tutkimuksen mukaan työntekijä- ja asiakaspalautetta kerätään, mutta sitä ei aina hyödynnetä systemaattisesti päätöksenteossa. Tämä viittaa siihen, että organisaatioilla on kehitettävää organisaation ja tiimien sisäisessä viestinnässä.
Tutkimuksesta löytyi myös mahdollinen syy tälle haasteelle: moni kokee, ettei viestintä ole selkeästi kenenkään vastuulla, mikä voi vaikeuttaa tiedonkulkua. Kun palautteenkeruu onnistuu nykyään napin painalluksella, erottaa parhaat organisaatiot hyvistä siinä, miten ne analysoivat ja hyödyntävät tietoa osana päätöksentekoa. Se edellyttää, että viestintä on johtoryhmän agendalla ja myös osana sen toimintaa. Tällöin johto ei vain delegoi viestintää, vaan varmistaa, että se on aidosti organisaation keskiössä ja johdonmukaista kaikilla tasoilla.
3. Viestinnän osaamisen kytkeminen liiketoiminnan ytimeen
Selkeä strategia ja tavoitteet ovat tilastollisesti yhteydessä myönteiseen liikevaihdon kehitykseen. Jos viestinnän osaaminen saadaan kytkettyä liiketoiminnan ytimeen, viestinnästä tulee keskeinen tekijä, joka nopeuttaa positiivisen kierteen syntymistä.
Parhaimmillaan selkeät strategiset tavoitteet tarjoavat raamit johdon strategiaviestinnälle, joka tukee esihenkilöitä strategian juurruttamisessa arkeen. Hyvä vuorovaikutusosaaminen ja selkeät viestinnän mallit, erityisesti muutostilanteissa, auttavat työntekijöitä ymmärtämään roolinsa ja vastuunsa. Tämä parantaa työntekijäkokemusta, joka heijastuu suoraan asiakaskokemukseen.
Siksi viestijöillä on ratkaisun avaimet. Viestintä ei ole vain strategian jakamista, vaan sen herättämistä eloon arjessa. Viestintä ei ole vain tiedottamista, vaan siilojen purkamista ja yhteistyön mahdollistamista. Viestintä ei ole vain viestintää, sillä kaikki tärkeä elämässä tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
Menestyneimmät organisaatiot uskovat inhimilliseen johtamiseen, jossa on tilaa myös kritiikille. Kestävä kasvu vaatii selkeitä tavoitteita, yhteistyötä ja avoimuutta, ja näitä ruokitaan viestinnän avulla. Välillä palaute hidastaa vauhtia, välillä ohjaa uuteen suuntaan – mutta aina se auttaa viestimään selkeämmin siitä, mitä olemme tekemässä.
Vilja Laaksonen
Aava & Bang
Vilja Laaksonen on markkinointi- ja viestintätoimisto Aava & Bangin toimitusjohtaja, tutkija sekä vuorovaikutukseen erikoistunut viestinnän tohtori (FT). Vilja uskoo, että kaikki tärkeä elämässä tapahtuu ihmisten välisen vuorovaikutuksen kautta. Vilja on palkittu johtaja, rakastettu puhuja ja tunnettu kirjailija, jonka erityisosaamista on systemaattinen vuorovaikutuksen, viestinnän ja strategian johtaminen ja juurruttaminen.
*Kestävän kasvun nykytilatutkimus on viestintä- ja markkinointitoimisto Aava & Bangin toteuttama tutkimus, jolla kartoitetaan asiakas- ja työntekijäkokemusta Suomessa. Tutkimuksessa yhdistetään työntekijä- ja asiakaskokemuksen nykytilan mittaaminen tulevaisuuden kehittämisen haasteisiin kestävän kasvun näkökulmasta. Lue teemasta lisää Aava & Bangin blogisarjasta. Ensimmäisessä osassa käsitellään sitä, mitä parhaiten menestyvät yritykset kertovat meille kestävästä kasvusta.