Skip to content

Varaudu tulevaisuuteen ja sijoita itseesi


Julkaistu: 04.01.2021
Kirjoittaja: Anni Haaparanta
Kategoria: Blogi

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text]

Vuosi sitten minä olin tyhmä ja naiivi. Uskoin sokeasti, että vuosi 2020 tuo pelkkää uutta ja hyvää niin kuin uuden vuoden kohdalla tulee usein ajateltua. Siltä se alkuun toki vaikuttikin. Määräajassa maisteriksi valmistuminen häämötti edessä ja ihka ensimmäinen oman alan vakkariduuni oli sovittu alkavaksi heti kesäkuussa, jonka vuoksi päätin jatkaa matkaani osa-aikaisesta työpaikastani.

Sitten kävi toisin kuin olin osannut villeimissäkään kuvitelmissani ajatella. Menetin minulle luvatun vakituisen työpaikan ja sillä hetkellä tulevaisuudenkuvani sumentui epävarmuudesta, jota en ollut koskaan ennen kokenut.

Ymmärsin ensimmäistä kertaa, miksi meitä kutsutaan pullamössösukupolveksi. Olin tuudittautunut varmuuden kehdossa, joka syleili minua niin pehmeästi, etten edes osannut ajatella, että koko maailma voisi pysähtyä yhteen pandemiaan. Saatikka viedä tulevan työpaikkani.

Nyt tiedän toisin.

Opin kantapään kautta, että näitä asioita olisi pitänyt osata ajatella jo todella paljon aikaisemmin – heti ensimmäisestä työpaikasta lähtien. En täyttänyt työssäoloehtoa tai kuulunut työttömyyskassaan, jonka vuoksi sain alinta mahdollista tukea. Onneksi edes sitä. Lisäksi olin tilanteessa, jossa en tiennyt, miten Suomen työlainsäädännön mukaan pitäisi toimia.

Jos voisin matkustaa menneisyyteen ja antaa neuvon nuoremmalle itselleni, se menisi näin: ”Varaudu kaikkeen mahdolliseen ja liity nyt hyvänen aika ammattijärjestön ja samalla työttömyyskassan jäseneksi.”

Miksi neuvoisin näin?

Tulevaisuus on aina epävarmaa. Ainoa asia, mistä voimme olla varmoja, on se, että maailma muuttuu jatkuvasti. Eikä aina välttämättä hyvään suuntaan. Suunta voi olla minne vain, eikä sitä voi aina ennustaa etukäteen. Tällöin paras keino varautua tuntemattomaan tulevaan on hankkia itselleen haarniska, mikä suojaa tilanteessa kuin tilanteessa. Sen lisäksi on hyvä olla työkalupakki, jonka sisällöllä voi selvitä monenlaisista haasteista kuin MacGyver konsanaan. Koen, että ammattijärjestö ja sen jäsenyyteen kuuluvat palvelut sekä edut antavat meille kummatkin näistä.

Ammattijärjestö ja työttömyyskassa ovat haarniskasi, jos joudut työttömäksi. Ne auttavat yhdessä läpi tulen ja harmaan tukemalla matkaasi rahallisesti ja neuvomalla työnhaussa. Ammattijärjestö tarjoaa työkaluja, jos hyvinvointisi on vaakalaudalla, kun tulevaisuuden yllättävät haasteet horjuttavat mielenterveyttäsi. Se auttaa sinua pinteessä, kun et ole varma, onko työsopimuksesi tai työnantajan vaatimukset Suomen työlainsäädännön mukaisia. Toisinaan se on tukiverkko, josta voi saada käyttöönsä viestijäkollegan kuulevan korvan ja ratkaisevan neuvon. Parhaimmillaan jopa uuden ystävän.

Varaudu sinäkin kaikkeen ja sijoita tulevaisuuteesi muun muassa näillä viidellä keinolla:
  • Liity viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestöön jo opiskeluaikoina
  • Liity samalla työttömyyskassan jäseneksi. Saat sen samaan hintaan!
  • Tarkista jo työsopimusta laatiessasi, täyttävätkö palkkasi ja työtuntisi työssäoloehdon.
  • Kehitä asiantuntijuuttasi ajankohtaisissa koulutuksissa ja verkostoidu samalla muihin viestijöihin
  • Käänny herkästi Viestin tarjoamien lakipalveluiden, työpsykologin tai urapalveluiden puoleen

Anni Haaparanta

Yhteisösuunnittelija, Viesti ry

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]