Skip to content

Viestinnän asiantuntijuuden ydintä tarvitaan tekoälyn suuntaamiseen


Julkaistu: 11.12.2023
Kirjoittaja: Viesti ry

Tällä hetkellä kaikki tuntuvat etsivän kuumeisesti keinoja soveltaa ja hyödyntää luovaa tekoälyä. Jossain kohtaa hype laantuu, kuviteltavissa olevat mahdollisuudet kaventuvat ja käyttötavat rutinoituvat.

Viestijällä on kaksi roolia valittavanaan:

  1. Voit odottaa, että muut keksivät mahdollisuudet puolestasi.
  2. Vaikutat itse siihen suuntaan, johon tekoälyn kehittyminen meitä vie.
Vieraskynä Pinja Valkonen

Miksi kehityksen suuntaan kannattaa vaikuttaa?

Luova tekoäly on aina sekä luojiensa että käyttäjiensä näköinen. 

Kukaan OpenAI:lla ei etukäteen osannut suunnitella, tietää tai arvata, mitä kaikkea käyttäjät keksivät ChatGPT:llä tehdä, tai mitä kaikkea yrityksen omat kehittäjät keksivät vielä siihen lisätä. Perusmalleja kehitetään ja koulutetaan jatkuvasti, myös käyttäjien datalla.

Viestijöiden perusarvoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Avoimuus. Rehellisyys. Selkeys. Vain käyttämällä tekoälysovelluksia voimme vaikuttaa siihen, miten niitä hyödynnetään. Vain osallistumalla keskusteluun tekoälyn käytöstä voimme vaikuttaa siihen, mistä keskustellaan. Meidän on puhuttava syrjimättömyydestä, yksityisyyden suojasta, tasavertaisuudesta, digitaidoista, läpinäkyvyydestä, luotettavuudesta.

Viestijöillä on voima ja mahdollisuus puhua tekoälystä niin, että kuka tahansa ymmärtää, mistä puhutaan. Meidän ammattitaitomme ydintä on muuttaa monimutkaiset asiat yksinkertaisiksi. Ammattitaitomme ydintä on kristallinkirkas tilannetaju ja strateginen ajattelukyky. Velvollisuutemme on käyttää näitä taitoja sekä tekoälystä käytävän keskustelun ohjaamiseen että tekoälyn sovelluskohteiden tunnistamiseen.

Viestijän työkalut mullistuvat – älä jää jälkeen

Laajat kielimallit työstävät nimensä mukaisesti kieltä, ja ne tekevät sen hämmästyttävän hyvin. Kuvageneraattorit luovat meille kuvia sanojemme pohjalta. Puhetta voidaan tuottaa tekoälyllä. Tekstin muuttaminen videokuvaksi kehittyy kovaa vauhtia. Nämä ovat kaikki viestijöiden työkaluja: teksti, kuva, ääni, videokuva. Viestinnän tuotannon koko kaari mullistuu uuden teknologian ansiosta, jälleen kerran.

Tekoälysovellusten syntynopeus ja kehitystahti tuntuu kiihtyvän eksponentiaalisesti. Samalla he, jotka päättävät jäädä jälkeen, jäävät jälkeen eksponentiaalisella nopeudella. Viestijät ovat perinteisesti olleet pioneereja. Olemme ensimmäisten joukossa omaksumassa uusimpia teknologioita ja työkaluja. Lunastetaan paikkamme tässäkin muutoksessa.

Jos tekoälykokeilujen aloittaminen tuntuu hankalalta, lataa Konsultointi Valkosen viestijöille räätälöity tekoälyopas.

Myös Kaikun opas viestijöille on erinomainen.

Pinja Valkonen

Pinja Valkonen, Konsultointi Valkonen

Pinja Valkonen toimii kouluttajana ja konsulttina yhden naisen yrityksessään, Konsultointi Valkosessa. Valkosella on yli 15 vuoden ura media-alalla ja vankka kokemus organisaatioviestinnästä julkisella sektorilla. Valkosen ydinosaamiseen kuuluvat tekoäly, strateginen viestintä ja savolainen huumori.