Tekoäly ja tekijänoikeudet – 4 vinkkiä riskien taklaamiseen
Tekoälyn hyödyntäminen viestinnässä ja markkinoinnissa on lisääntynyt vauhdilla. Erilaiset generatiiviset tekoälytyökalut, kuten kuvageneraattorit ja tekstintuottajat, tarjoavat uusia tapoja luoda sisältöä. Samalla tekoälyä käyttävät ammattilaiset kohtaavat uudenlaisia tekijänoikeudellisia haasteita, jotka liittyvät niin tekoälyllä tuotettujen sisältöjen omistajuuteen kuin mahdollisiin tekijänoikeusloukkauksiin. Liona Legal käy läpi tässä vieraskynässä tekoälyn käyttöön liittyvä yleisimpiä tekijänoikeuskysymyksiä.
Syntyykö tekoälyn tuottamalle sisällölle tekijänoikeuksia?
Tekoälyn luoman sisällön tekijänoikeuskysymykset herättävät paljon keskustelua. Tällä hetkellä tekijänoikeuslainsäädäntö perustuu ajatukseen, että teoksen täytyy olla ihmisen luoma, jotta sille voidaan myöntää tekijänoikeussuoja. Tämä tarkoittaa, että tekoälyllä tuotettu sisältö, kuten kuvat tai tekstit, eivät automaattisesti saa tekijänoikeuksia, koska tekoäly ei ole ”luova henkilö”. Kuitenkin, jos ihminen on merkittävästi mukana sisällön luomisessa – esimerkiksi tekemällä sisällölle muokkauksia – teos voi saada tekijänoikeussuojan inhimillisen panoksen kautta.
Tekoälyä käytettäessä on siis tärkeää ymmärtää, että täysin tekoälyn tuottama sisältö ei lähtökohtaisesti ole suojattu tekijänoikeuksilla, mutta jos ihminen osallistuu aktiivisesti luomisprosessiin, teos voi olla suojattu osin tai kokonaan. Tämä on erityisen merkityksellistä luovilla aloilla, kuten sisällöntuotannossa, joissa omaperäisyys ja luova panos ovat avainasemassa.
> Lue Lisää: Tekijänoikeudet viestinnässä ja markkinoinnissa – mitä sinun tulee tietää?
Voiko tekoälyllä tuotettu sisältö rikkoa toisten oikeuksia?
Tekoälyllä tuotetun sisällön yhteydessä on olemassa riski, että se saattaa loukata jonkun toisen tekijänoikeuksia. Tämä johtuu siitä, että tekoälyä opetetaan suurilla tietomassoilla, jotka voivat sisältää tekijänoikeudella suojattua materiaalia, kuten kuvia, musiikkia tai tekstejä. Jos tekoäly luo sisältöä, joka muistuttaa liikaa alkuperäistä teosta, lopputuloksesta voi muodostua tekijänoikeusloukkaus.
Tekijänoikeusongelmien todennäköisyys riippuu kuitenkin useista tekijöistä. Jos tekoälymallia on koulutettu avoimella ja julkisesti saatavilla olevalla aineistolla, ongelmien riski on pienempi. Jos taas koulutuksessa on käytetty merkittävässä määrin suojattuja teoksia ilman asianmukaista lupaa, riski tekijänoikeuksien loukkaamisesta kasvaa.
Yksittäisten käyttäjien kohdalla tekijänoikeusloukkauksen ja siitä johtuvien oikeustoimien riski on kuitenkin lähtökohtaisesti pieni. Tekijänoikeusvaatimukset kohdistuvat todennäköisesti tekoälyjärjestelmien kehittäjiin, jotka vastaavat tekoälyn koulutusmateriaalista ja sen lainmukaisuudesta. Tämä ei kuitenkaan vapauta käyttäjiä kaikesta vastuusta ja erityisesti kaupallisessa käytössä on hyvä vähintään tunnistaa tekoälyn käyttöön liittyvät riskit ja rajoitukset.
Miten tekoälyn käytön riskejä voi hallita? – 4 vinkkiä
Tekoälytyökalujen käytössä riskienhallinta on äärimmäisen tärkeää. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit hyödyntää tekoälyä tehokkaasti ja riskejä ennakoiden:
1. Tutustu tekoälytyökalujen käyttöehtoihin: On tärkeää perehtyä huolellisesti tekoälytyökalujen käyttöehtoihin. Vaikka monet työkalut ilmoittavat, että käyttäjä omistaa tekoälyn tuottaman sisällön, tämä ei automaattisesti takaa suojaa, jos sisältö on luotu ilman riittävää inhimillistä luovaa panosta. Käyttöehdoista löytyy myös olennaista tietoa tekoälyn koulutusdatasta ja sen lainmukaisuudesta, mikä vaikuttaa suoraan sisällön käyttöön ja siihen liittyviin riskeihin.
2. Laadi selkeät sopimukset: Kun tekoälyä käytetään kaupallisesti, on olennaista laatia yksiselitteiset sopimukset, jotka määrittelevät sisällön omistajuuden ja käyttöoikeudet. Selkeät sopimukset auttavat ehkäisemään mahdollisia riitoja tekijänoikeuksista ja varmistavat, että omistajuus ja käyttöehdot ovat selviä kaikille osapuolille.
3. Dokumentoi luomisprosessi: Suositeltavaa on dokumentoida koko tekoälyn käyttöprosessi, erityisesti kaikki luovat päätökset, jotka on tehty tekoälyn käytön aikana. Tämä dokumentaatio voi toimia todisteena inhimillisestä panoksesta, mikäli sisällön tekijänoikeuksia myöhemmin kyseenalaistetaan.
4. Luo organisaation sisäiset käytänteet: Jotta tekoälyä voidaan hyödyntää turvallisesti ja eettisesti, on tärkeää kehittää organisaation omat sisäiset ohjeet tekoälyn käytölle. Näiden käytäntöjen tulisi kattaa esimerkiksi tietosuoja, koulutusdatan hyväksyttävyys sekä selkeät ohjeet siitä, miten tekoälyllä tuotetut sisällöt käsitellään ja merkitään. Tällaiset ohjeistukset auttavat varmistamaan, että tekoälyn käyttö on yhtenäistä ja riskit hallitaan tehokkaasti.
Tekoäly tarjoaa valtavia mahdollisuuksia sisällöntuotannossa, mutta sen käyttöön liittyy myös riskejä, erityisesti tekijänoikeuksien osalta. Tekoälyn käyttö on tasapainoilua mahdollisuuksien ja riskien välillä – vaikka siihen liittyy oikeudellisia haasteita, kehityksestä jälkeen jääminen voi olla suurempi riski liiketoiminnalle. Eettinen ja vastuullinen tekoälyn käyttö ei ainoastaan vähennä riskejä, vaan voi myös tarjota yrityksille kilpailuedun ja toimia erottumisen keinona markkinoilla.
Lotta Latvala (Osakas, OTM)
Liona Legał
Liona Legal on moderni ja ketterä lakitoimisto, joka auttaa organisaatioita esimerkiksi noudattamaan viestintään ja markkinointiin liittyvää lainsäädäntöä, markkinoinnin sääntöjä ja tekijänoikeuksia sekä laatimaan niihin liittyviä sopimuksia.