Skip to content

Työtön – nyt voit täyttää aktiivimallin ehdot maksuttomilla verkkokursseillamme


Julkaistu: 29.03.2019
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Yleinen

Työttömien aktiivimalli uudistuu huhtikuun alussa, mistä lähtien ensimmäistä kertaa myös ammattiliittojen järjestämät valmennukset voidaan hyväksyä aktiivisuutta kerryttäviksi palveluiksi. Jäsenenämme voit nyt osallistua aktiivimallikelpoiseen verkkovalmennukseen, jonka tarjoamme yhdessä Akavan Erityisalojen ja urapalvelukumppanimme Up Partnersin kanssa. Valmennuksen suorittamisesta saa todistuksen, joka tulee itse toimittaa etuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle.

Jos olet työtön Viestin jäsen, olet oikeutettu aktiiviehtoa kerryttävään, maksuttomaan työnhaun verkkovalmennukseen missä vain ja milloin vain. Tule mukaan tästä!

 

Muutos voimaan huhtikuun alussa

Muutos astuu voimaan 1.4. 2019. Muutos koskee niitä, joiden seurantajakso alkaa ko. päivänä tai sen jälkeen. Muutos tulee siis voimaan vaiheittain eri henkilöillä.

 

Aktiivisuus kertyy 65 päivän tarkastelujaksolta

Lain mukaan työllistymistä tukevan toiminnan 65 päivän jaksossa tulee kestää vähintään 5 päivää, jotta se osoittaa mallin mukaista riittävää aktiivisuutta. Yksittäisten päivien osalta ei tutkita osallistumistuntien määrää. Osallistumisen kesto voi täyttyä joko:

-yhtenäisenä ajanjaksona (jos yhtenäinen toimintakokonaisuus kestää esim. maanantaista perjantaihin)
-yksittäisinä päivinä (jos toimintaa on yksittäisinä päivinä eivätkä ne muodosta yhtenäistä kokonaisuutta).

 

Aktiivisuuden oltava työllisyyttä tukevaa toimintaa

Toiminnan täytyy olla työllistymistä tukevaa, maksutonta toimintaa. Tällaista voi olla esim. työhaastatteluvalmennus, valmennus ansioluettelon tekemiseen tai pitkäkestoisempi uravalmennus.

 

Yksi palveluntarjoaja per tarkastelujakso hyväksytään

Vaikka aktiivimallin edellyttävää aktiivisuutta voi kerryttää sekä TE-toimiston järjestämiin palveluihin että muiden 1.4. muutoksessa tarkoitettujen tahojen järjestämiin palveluihin osallistumalla, ei näitä kahta palvelukategoriaa voi yhdistää aktiivisuuskriteerin laskennassa.

Esimerkiksi ammattijärjestön ja TE-toimiston palveluihin osallistumista ei siis voi laskea yhteen (esim. kaksi päivää ammattijärjestösi koulutusta ja kolme päivää TE-toimiston koulutusta).

 

Muista todistus!

Toiminnan järjestäjän on annettava osallistujalle todistus, jossa kerrotaan, että järjestetty toiminta on työllistymistä tukevaa. Osallistuja toimittaa todistuksen työttömyysajan hakemuksen liitteeksi työttömyysetuuden maksajalle eli käytännössä työttömyyskassalle tai Kelalle.

Todistuksen perusteella etuuden maksajat huomioivat osallistumisen aktiivisuutta kerryttäväksi. Ilman todistusta ei saa kerrytettyä aktiivisuutta.

 

Jos olet epävarma aktiivisuuden kertymisestä, olethan yhteydessä työttömyyskassaasi: www.erko.fi