Viestintätyö tuo mahdollisuuksia lapsiperhe-elämän ja työn yhdistämiselle – silti 70 prosenttia vanhemmista kuormittuneita
Lapsiperheellisistä viestijöistä noin 70 prosenttia kokee olonsa erittäin tai jonkin verran kuormittuneeksi yrittäessään hoitaa työnsä hyvin ja olla riittävän läsnä myös perheelleen. Kyselyn vastaajista kuitenkin vain 7 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että viestintätyön ja lapsiperhe-elämän yhdistäminen on vaikeaa. Kysyimme* lapsiperheellisiltä viestijöiltä, miten viestintätyön- ja perhe-elämän yhdistäminen on mahdollista ja miten se vaikuttaa heidän jaksamiseensa.
> Lue lisää: Näin lapsiperheelliset viestijät toivovat, että heitä huomioitaisiin työelämässä.

Kyselyn vastaajista kaiken kaikkiaan 38 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että viestintätyön ja lapsiperhe-elämän yhdistäminen on vaikeaa.
Erityisen haastavaksi koettiin se, että
- Sairaan lapsen hoitamisen lisäksi asiantuntijatehtävissä työskentelevillä viestijöillä on paine hoitaa samalla omat työt. (52,2 %)
- Lapsiperhe-elämän myötä metatyö on lisääntynyt ja sen koetaan kuormittavan myös työssäjaksamista ( 49,7 %)
- Viestinnässä koetaan olevan paljon yllättäviä tilanteita, mikä aiheuttaa lapsiperheellisille aikatauluhaasteita. (45,3 %)
- Töitä on niin paljon, että työasiat pyörivät mielessä iltaisin sekä viikonloppuisin ja tällöin lapsiperhe-elämään on vaikea keskittyä. (44, 7 %)
- Myös ikääntyvistä vanhemmista on huolehdittava (27,9 %)
Vähiten haastavaksi koettiin
- aikaerojen, kainsainvälisten sidosryhmien tai matkustamisen vaikutus lapsiperhe-elämään (6,8 %)
- toistuvat ylityöt hankaloittavat päiväkodista hakua, harrastuksiin viemistä tai muita perheen aikataulujen yhteensovittamistsa (10,6 %)
- lapsiperhe-elämän takia töiden tekeminen iltaisin ja viikonloppuisin (14,9 %)
Vastaajat pyrkivät helpottamaat viestintätyön ja lapsiperhe-elämän yhteensovittamista monin keinoin:
– Lomalla olen täysin irti töistä. En myöskään seuraa työsähköpostia viikonloppuisin. Lasten ollessa pieniä, tein jonkin aikaa 80% työaikaa.
– Jaamme puolison kanssa tehtäviä tasan. Joskus painetta on minulla enemmän, joskus hänellä, mutta pidämme huolen siitä, että kumpikaan ei kuormitu liikaa.
– Huolehtimalla omasta palautumisestani.
– Teen mahdollisimman vähän ylitöitä.
– Kiinnitän huomiota omaan lepoon, puolison vuosien mittaan vahvempi osallistuminen kotihommiin on helpottanut omaa kuormaa.
– Olemalla pois älylaitteilta töiden jälkeen, ottamalla aikaa myös omille harrastuksille
– Osa-aikaisella työajalla
Viestintätyön koettiin tuovan joustoja lapsiperhe-elämään
Suurin osa vastaajista (88 %) kokee viestinnän työn ja lapsiperhe-elämän yhdistämisen hyviksi puoliksi sen, että työtä pystyy tekemään helposti etänä. Viestinnän työssä koetaan olevan myös runsaasti joustoja, mikä helpottaa lapsiperheasioiden hoitamista silloin, kun on tarve.
Kolmasosa kokee myös, että lapsiperhe-elämän ansiosta arkeen on muodostunut terveyttä edistäviä rutiineja, mitkä edistävät myös omaa jaksamista.
Lähes kaikki vastaajista kokevat, että heillä on hyvin vaikutusmahdollisuuksia työn alkamis- ja päättymisajankohtiin sekä loma-aikoihin. Vastaajat kokevat myös, että työpaikalla ollaan ymmärtäväisiä, jos töistä joutuu olemaan pois lapsen sairastumisen tai loukkaantumisen vuoksi.
Suurin osa vastaajista (75,2 %) kokee myös, että työpaikalla suhtaudutaan ymmärtäväisesti raskaana olevia kohtaan. Viidesosalla ei ole kokemusta nykyisen työpaikan suhtautumisesta. Raskassyrjintää on kokenut noin 14 prosenttia vastaajista.
Lasten sairastuessa lähes puolet vastaajista hoitaa pakolliset työtehtävät, mutta keskittyy pääosin hoitamaan sairasta lastaan. Vastaajista 27 % kertoo kuitenkin tekevänsä töitä niin paljon kuin ehtii, sillä ei muuten selviä töistään. Vain noin kolme prosenttia vastaajista kertoo hyödyntävänsä työsopimuslakiin kirjattua tilapäistä hoitovapaata. Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enintään 4 työpäivää ja on mahdollinen, jos lapsi on alle 10-vuotias ja sairastuu äkillisesti.
Apua hyvinvointiin, työpaikan kuormittaviin tilanteisiin ja psyykkiseen jaksamiseen saat varaamalla henkilökohtaisen ja Viestin jäsenille maksuttoman uraneuvonnasta.
Jos koet työpaikalla syrjintää tai haluat keskustella oikeuksista lapsiperhe-elämän ja työn yhdistämisestä, otathan yhteyttä Viestin jäsenille maksuttomaan työsuhdeneuvontaan: yksityinensektori@akavanerityisalat.fi tai julkinensektori@akavanerityisalat.fi.
*Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry on akavalainen ammattiliitto yli 2600 viestijälle. Vuonna 2025 Viesti selvittää viestijöiden jaksamista useilla lyhyillä kyselyillä. Toisessa kyselyssä selvitettiin lapsiperhe-elämän ja työn yhdistämisen vaikutusta jaksamiseen ja se oli auki kaikille Viestin jäsenille helmikuussa 2025. Kyselyyn vastasi 187 viestinnän ammattilaista, mikä edustaa noin 7 % Viestin jäsenistä.