Skip to content

Viestintä muuttaa maailmaa – ja niin minäkin!


Julkaistu: 02.04.2020
Kirjoittaja: Siina Repo
Kategoria: Blogi

Millaista tukea, apua ja kannustusta olet Viestin jäsenenä saanut? Tuomme kevään aikana esiin jäsentemme mahtavia tarinoita #SiksiViesti-blogisarjassa. Seuraavaksi Tampereen yliopiston viestinnän opiskelija Janina Paananen kertoo omasta viestijän polustaan.

 

Olen Janina Paananen ja opiskelen toista vuotta viestintää Tampereen yliopistossa. Kun aloin miettiä, mitä haluaisin opiskella, minua kiinnosti monia asia kuten psykologia, kansainvälisyys ja politiikka. Ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä välivuotena pohdin, miten yhdistäisin nämä intohimoni ja päädyin viestinnän oppiaineeseen!

Näinä aikoina, kun maailma on täynnä epävarmuutta ja epämukavuutta, olen huomannut viestinnän tärkeän roolin maailmassa. Luotettava viestintä ja supportiivinen vuorovaikutus ovat merkityksellisempiä kuin koskaan.

Viestinnässä sydämeni sykkii tällä hetkellä erityisesti sisäisen viestinnän kehittämiselle, sovittelevan johtajuuden tutkimiselle sekä hyvinvoinnin edistämiselle viestinnän avulla. Opintojeni myötä koen, että viestintä avaa minulle laaja-alaista näkemystä ja monipuolisia työtehtäviä tulevaisuudessa. Yliopistossa olen saanut lisäksi ympärilleni vahvan ja toisiaan tukevan kollegaverkoston.

 

Ammattijärjestöltä tukea ja yhteisöllisyyden kokemuksia

Liittyminen Viesti ry:n jäseneksi oli minulle viestinnän opiskelijana varma valinta jo heti opintojen alkaessa. Koen ammattijärjestön tarjoavan perusturvaa ja tukiverkkoa jatkuvasti muuttuvassa työelämässä, johon olen pikkuhiljaa siirtymässä. Liiton kautta opiskelija saa esimerkiksi matkustajavakuutuksen sekä apua asiantuntijoilta ja juristeilta työelämää askarruttavissa kysymyksissä.

Viestin jäsentapahtumien verkostoitumismahdollisuudet ovat korvaamattoman arvokkaita opiskelijalle! Esimerkiksi syksyn 2019 Viestinnän tulevaisuus -seminaarissa Helsingissä kuulin monia kiinnostavia uratarinoita viestinnän asiantuntijoilta ja sain ymmärrystä siitä, mihin viestinnän ammattilaisia tulevaisuudessa tarvitaan ja mitä heiltä odotetaan. Seminaarista minulle jäi erityisesti mieleen Ellun Kanojen perustajan Kirsi Pihan puheenvuoro siitä, että kommunikaatio on maailman tehokkain muutostyökalu.

Olen saanut Viestin jäsenenä paitsi mahdollisuuksia tavata inspiroivia ja rohkaisevia viestijöitä ympäri Suomen, myös konkreettista apua tämän vuoden kesätyöhakuuni. Päätin jo viime joulukuussa, että haluan päästä oman alani töihin tulevana kesänä. Selaillessani viestinnän alan työpaikkoja Viesti ry:n sivuilta, silmiini osui mahdollisuus pyytää apua CV:n ja LinkedIn-profiilin kehittämiseen.

”Sain Viesti ry:ltä konkreettista apua tämän vuoden kesätyöhakuuni. Uurastus palkittiin ja sain oman alani kesätyöpaikan!”

Parin päivän kuluttua sain Viesti ry:ltä pitkän, mutta sitäkin sisällökkäämmän sähköpostiviestin, jonka avulla teroitin terävän kärjen omaan työnhakuuni. Uurastus palkittiin ja sain oman alani kesätyöpaikan!

Tällä hetkellä työskentelen kovaa vauhtia yrityksen sisäisen ja ulkoisen viestinnän kehittämisen parissa.

 

Tuleva viestinnän huippuosaaja, älä jää yksin!

Opintojen ja työelämän välissä tasapainoilevalle opiskelijalle haluan sanoa, että pyydä rohkeasti apua ja tukea muilta viestinnän ammattilaisilta. Työnhaku ja oman ammattitaidon esiintuominen ei ole helppoa, mutta näiden haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Olen oppinut, että luottamus omaan osaamiseen rakentuu hiljalleen, eikä kukaan voi olla koskaan valmis tai täydellinen. Viestijän tärkein ominaisuus onkin olla utelias ja avoin uusille asioille.

Lopuksi haluankin jakaa teille, rakkaat opiskelijatoverini, muutaman vinkin työnhakuun, jotka sain Viesti ry:ltä:

  • Kerro ihmisille ympärilläsi, mitä osaat ja millaista työtä haluaisit tehdä – verkostot ovat usein lähempänä kuin osaat arvatakaan.
  • Tiivistä heti CV:n alussa tärkeimmät asiat itsestäsi kolmeen virkkeeseen: kuka olet ammatillisesti, mitkä ovat vahvuutesi ja missä näet itsesi tulevaisuudessa?
  • Muista suosittelijat – pidä huolta verkostoistasi.

Opiskelu on kovaa työtä ja siksi elämässä kannattaa muistaa ylläpitää myös vapaa-ajan tasapainoa. Opiskelu- ja urakuplasta ulos tuleminen ja esimerkiksi läheisistä suhteista huolehtiminen auttaa jaksamaan arjessa. Muistetaan siis pitää huolta itsestämme ja toisistamme!

Viestintä on maailmaa muuttava voima, mutta kukaan ei voi tehdä muutosta yksin. Vaikka omistaisit kaiken tiedon maailmasta, siitä ei ole hyötyä, jos et voi jakaa sitä toisten kanssa. Viesti ry:n jäsenenä tiedän, että minulla on taustallani vahva tukiverkosto osaavia viestinnän asiantuntijoita, joiden kanssa muutan maailmaa, minne ikinä urallani menenkin.

” What we know matters, but who we are matters more” – Brené Brown

 

Janina Paananen

Twitter: @janinakatri

Viestinnän harjoittelija ja opiskelija

 

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

 

Viestin opiskelijajäsenyys

Opiskelijajäsenenä saat käyttöösi kaikki Viestin jäsenedut.

Viestin opiskelijajäsenyys on viestinnän opiskelijalle lähtökohtaisesti maksuton.

Vain silloin, kun opiskelija käy palkkatyössä, hän maksaa 1,1 prosentin suuruista jäsenmaksua palkastaan.

Etkö ole vielä jäsen? Liity Viestin jäseneksi tästä.

 

Opiskelijan työttömyysturva

Opiskelija voi liittyä ehdollisesti työttömyyskassa Erkoon, jonka jäsenyyden voi sisällyttää Viestin jäsenyyteen ilman lisämaksua.

Myös opiskelija voi siis kerryttää työttömyysturvaansa tietyin ehdoin kuulumalla Erkoon ja maksamalla Viestin jäsenmaksua palkkatöistään.

 

Kaipaatko apua kesätyönhaussa?

Lähetä CV:si Viestin toimistolle tsekattavaksi toimisto@viesti.fi.

Hyödynnä myös henkilökohtaisen uravalmennuksen jäsenetusi.

Seuraa Viestin Avoimet työpaikat -sivua!