Skip to content

Jos jäät työttömäksi, toimi näin

Tutustu alla oleviin ohjeisiin ja muista, että saat aina tarvittaessa apua lakipalveluistamme.

  1. Ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittaudu työnhakijaksi myös, jos työnantajasi on muuttanut työsuhteesi tai virkasi osa-aikaiseksi, jotta voit hakea työttömyyskassalta soviteltua päivärahaa.

  2. Käynnistä työnhaku heti ja pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden mukaan. Työttömyyskassa voi ottaa omavastuuaikaa ja/tai maksaa päivärahaa ainoastaan ajalta, jolloin työnhakusi on ollut voimassa.

  3. Käynnistä työnhaku verkossa osoitteessa www.te-palvelut.fi pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla tunnistautuen.

  4. Noin kahden viikon työttömyyden jälkeen voit hakea työttömyyskorvausta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon jäsenenä lähetät ansiopäivärahahakemuksesi Erkoon. Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen postitse työttömyyskassaan. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan tarvittavat liitteet. Asianmukaisesti täytetty hakemus jouduttaa käsittelyä.

  5. Täytä hakemus ensimmäisestä työttömyyspäivästäsi lähtien, jotta kassa voi huomioida mahdollisen omavastuuajan. Työttömyyden jatkuessa täytä hakemus aina kalenterikuukausittain tai neljältä täydeltä kalenteriviikolta (maanantai – sunnuntai). Hae ansiopäivärahaa kolmen kuukauden sisällä työttömyyspäivistä, joita hakemus koskee. Yli kolme kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

  6. Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista (muun muassa työssäolo, ansaitut palkat, yritystoiminta, erilaiset palkkiot, opiskelu, sairausloma ja perheellesi maksetut sosiaalietuudet) päivärahahakemuksella työttömyyskassaan. Ilmoita muutoksista tarvittaessa myös työ- ja elinkeinotoimistoon muun muassa silloin, kun kyse on työllistymisestä, yritystoiminnasta, opiskelusta tai sairauslomasta.

  7. Tee jäsenrekisteriimme ilmoitus työtilanteesi muutoksesta joko verkossa tai ottamalla yhteyttä jäsenpalveluihin.

  8. Jos saat Erkon etuutta, muistathan maksaa jäsenmaksusi itse. Apua ja ohjeita saat tarvittaessa jäsenpalveluistamme.

Lue myös