Skip to content

Perhevapaauudistus

Maksat vielä perusjäsenmaksua perhevapaan ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta, jos saat palkkaa. Tämän jälkeen siirryt minimimaksun (8€/kk) piiriin.

> Päivitä tietosi tällä lomakkeella.

Perhevapaauudistuksen jälkeen vanhempainrahat on mahdollista jakaa tasan vanhempien kesken. 

Yhdellä perheellä vanhempainrahapäiviä on käytettävissä yhteensä 320 arkipäivää. 

Jos lapsella on kaksi vanhempaa, jakautuvat vapaat tasan vanhempien kesken, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää. Raskaana olevalla on näiden päivien lisäksi vielä 40 raskausrahapäivää ennen vanhempainrahalle siirtymistä. Omasta kiintiöstään voi sovittaessa luovuttaa enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle. 

> Lue lisää Kelan sivuilta

Kannattaako perhevapaiden jakaminen? Tutustu laskuriin

Kelan Perhevapaavertailu-laskurin avulla vot verrata, miten perhevapaiden jakaminen vanhempien kesken vaikuttaa perheen tuloihin. 

> Kokeile laskuria

Työehtosopimuksilla tasa-arvoiset perhevapaat

Jotta perhevapaa saadaan oikeasti jakautumaan tasan vanhempien kesken, tulee vanhemmilla olla palkallisiin perhevapaapäiviin samanlainen oikeus.

> Lue juttu tästä

Epäiletkö tulleesi syrjityksi?

Epäiletkö tulleesi syrjityksi työpaikallasi raskauden tai perhevapaan perusteella? Akavan Erityisalojen lakimies Harri Ikonen neuvoo, miten tunnistaa syrjintä tai epäasiallinen kohtelu ja miten toimia asian suhteen.

> Lue juttu tästä

Paluu työelämään

Pohdituttaako vanhaan työhön palaaminen? Mietitkö, miten perhe- ja työelämän saisi yhdistettyä? Varaa urapalveluista henkilökohtainen aika uravalmentajan kanssa ja käy läpi mieltäsi askarruttavia kysymyksiä.

> Kirjaudu urapalveluihin tästä